Print

Няколко думи за самолета... Разработката на вертикално излитащ и кацащ самолет (Проект "В" - вертикал) започва през 1962 от ОКБ Яковлев. Самолета е снабден с два двигателя (защото нямата необходимата тяга), които служат за всички полетни режими (излитане, полет по маршрут, кацане) и са снабдени със сопла изменящи вектора на тягата с 89 градуса. От същите двигатели се отвежда тяга и в носа, опашката и краищата на крилата, което позволява управлението при нулеви скорости. Снабден е с автопилот, който помага при изпълнението на вертикално излитане и кацане, както и автоматична система за катапултиране. Произведени са три опитни екземпляра. По време на изпитанията ОКБ Яковлев се сблъсква с доста трудности, но не и фатални. Самолета е демонстриран официално пред съветските управници, кореспонденти от цял свят и доста публика на авиошоуто на московското летище Домодедово през 1967 по случай 50 години от Октомврийската революция. Всички са силно впечатлени. Издаден е указ от ЦК на КПСС за доразвиване на проекта и създаване на боен самолет, но... поради слабите двигатели и проблемите, които срещат при изпитанията, ОКБ Яковлев започва разработката на напълно нов самолет - Як-36М. Същият е приет на въоръжение под името Як-38, а Як-36 остава в историята...

Моделът...
Производител: ART Model
Мащаб: 1/72
Каталожен номер: 7203
Пълно название: Яковлев Як-36, НАТО-вско име: Freehand
Закупен от: Нирахоби ЕООД за 32.00 лв

Кутията е от мек картон с горно отваряне. Приятно оформление, но нереално, тъй като никога не е кацал на какъвто и да било кораб. Пластмасовите детайли за разположени на четири платки. Първата съдържа двете половини от фюзелажа.

Върху втората са носовата щанга и крилата.

Върху третата и четвъртата платка са разположени детайлите от интериора и екстериора.

Моделът разполага и със смолни детайли: катапултното кресло, соплата, два от капаците на стабилизиращите колесници на крилата и НУРС-ове, макети на които са използвани при официалната демонстрация.

Прозрачните детайли са само два: фанара и фар. Всички детайли да отляти добре, разшивката е вътрешна. За прилепването на детайлите има какво да се иска. Липсват каквито и да е детайли по кокпита, като изключим креслото. Декалите за изпечатани от Dekograph и предоставят възможност от направата на трите опитни екземпляра (борд 36, 37 и 38) както и технически надписи.

Инструкцията е семпла, но достатъчно информативна.

Заключение: Добър модел на един доста непознат и странен самолет. Горещо го препоръчвам на феновете на подобни машини.