Когато на 21.10.1936 год. първият прототип на Junkers Ju-88 се издига надз полетната полоса в своя първи полет, наблюдаващите го представители на JFM (Junkers Flugzeug und Motorenwerke - авиационен и моторостроителен завод на Юнкерс) не са и предполагали, че присъстват на раждането на самолет, на който предстои да стане уникален в историята на въздушното оръжие. Те са знаели, че е разработен обтекаем скоростен среден бомбардировач, даващ големи надежди като проект, но не са могли да предполагат, че към времето на прекратяване производството на Ju-88 през есента на 1945 год., техният "среден бомбаpдиpовач" ще се е проявил като съвършено многоцелев самолет. Летейки и сражавайки се на всички фронтове, където има немски войски в хода на Втората световна война, Ju-88 се използва като дневен и нощен изтребител, пикиращ и обикновен бомбардировач, торпедоносец, миноносец, разузнавач, самолет за свръзка, щурмовик, летяща бомба, както и машина за много специални задачи всеки път, когато потрябва самолет с възможност за бърза и лесна трансформация. На Ju-88 предстои да стане най-модифицираният самолет в света, както и да се докаже във въздушният флот на Luftwaffe през войната.

Ju 88A-4 е основен вариант на А-серията. Постъпва в производство в края на 1940 год., при него са направени изменения, които са признати като недостатъци в началото на войната за А-1 серията. Увеличен е размахът на крилата на 2008 мм, шасито е усилено, а около местата на екипажа е предвидено солидно брониране. Състава на въоръжението варира, но най-често се състои от една MG 81 напред, две MG 81 в задната част на кокпита, MG81Z в подфюзелажната гондола. Бомбовото натоварване е на подкрилни държатели и включва различни комбинации от бомби с калибър 250, 500 и 1000 кг, като същото можело да се увеличи, ако се използват ракетни ускорители при старта. A-4/Trop е тропически вариант с допълнения по вътрешното оборудване, но без конструктивни изменения.

Кутията е от гланциран картон с капак. Боксартът показва летящи три "еделвайса" с пълно бомбово натоварване. Отстрани на кутията има снимка на готовия модел. Надписи ни информират, че дължината на модела е 199 мм, размахът 279 мм, а броят части е 158. Кутията е доста висока, което е необходимо да побере платките с детайли. А те с общо 15, плюс платка с прозрачни детайли, като в бройката влиза и платка с Polycaps.

Инструкцията е тип чаршаф от осем страници. На първата има черно-бяла снимка на готовия модел с кратки т.т.данни, на втората има схеми на платките с детайлите и таблица на използваните цветове по Mr.Hobby и Gunze. Изработката на модела е в 10 стапки на три страници. Схемите са ясни и без главоблъсканици. Схемите за оцветяване са изобразени на две страници. Дадени са по две странични проекции за всеки самолет (за разлика от други фирми), горни и долни проекции. Всички машини са със стандартен горен камуфлаж RLM 70/71.

Декалите са отпечатани през 06.2006 год., без разминавания на цветовете или дефекти. Филмът изглежда тънък и фин. Предвидени са декали за различните видове приборни табла и оборудване в кабината. Предвидена е изработката на три модела:

- Junkers Ju-88 A-4 от 8./KG51, Russia

- Junkers Ju-88 A-4 на Oblt.Werner Baumbach от I./KG30, Norway, November 1941

- Junkers Ju-88 A-4 от 2./KGr.106 - машината е с черно оцветяване на долните повърхности.

Детайлите са отляти от светло-сива пластмаса, без облои или дефекти. Разшивката е фина вдлъбната.

Платка А е с 12 детайла - съдържа двете черупки на фюзелажа и горни и долни полукрила, плюс фиксатори към фюзелажа. Елероните са отляти отделно, което позволява раздвижване на механизацията.

Платка B има 4 детайла - крайни дъги на двете крила и самите елерони.

Платка C е с 16 детайла, от които единият е маркиран като Parts not for use. Тук са разположени главно елементите за основният колесник и шахтите му. Последните са гладки и без интериор.

Платка D е с два детайла - двете половини на вертикалния стабилизатор.

На две платки E са разположени общо 20 детайла - основен колесник, дребни лементи по екстериора.

Платка F има 4 детайла - горни и долни половини за хоризонталния стабилизатор.

На две платки J са дадени общо 16 детайла - ауспухови тръби, с опционални огнеприкриватели, капаци за основният колесник. Капаците са с хубава текстура от вътрешната им страна, но за съжаление има следи от ежектори, които трябва да се коригират.

На две платки K са общо 18 елемента - радиатори, обтекатели и мотогондоли.

На две платки L са общо 12 детайла - елементи на подкрилните бомбодържатели.

На две платки M има по един детайл - витло.

Платка P-1 е с четири polycaps.

Платка T е с два детайла - преходът между крилото и предната част на мотогондолата.

Платка Q има 19 детайла, от които единият е маркиран като Parts not for use. Тук са разположени елементите за изработка на кабината на екипажа и интериора. Отливката е безупречна.

Платка R е с двете въздушни спирачки, като тук Hasegawa са се изложили. Детайлите имат текстура само от едната страна, като от задният им край са ... гладки.

На две платки X са разположени общо 20 детайла, от които трябва да изработите две SC 500 и две SC 250 бомби. Стабилизаторите са мащабно дебели и това налага замяната им.

Прозрачната платка се състои от четири по-малки - CA, CB, CC и CE. Два елемента са маркирани като Parts not for use. Детайлите са сравнително тънкостенни, с добра прозрачност и чудесен фрейминг.

В заключение - чудесен модел, в духа на последните традиции в стендовия моделизъм. Разчленяването на модела говори, че Hasegawa планира да пусне и други модификации на машината. Към момента това е единственият читав модел на Junkers Ju-88, намиращ се на пазара. Zvezda е анонсирала неин А-4, но къ момента няма яснота какво ще се намира в кутията.

Моделът е закупен от "Борса" във Форума ни.