Junkers Ju 87 е германски пикиращ бомбардировач, широко използван от Luftwaffe през Втората световна война, една от емблематичните бойни машини на германския блицкриг.

Stuka е съкращение от немското Sturzkampfflugzeug - "пикиращ бомбардировач". При постъпване на въоръжение в Българските военновъздушни сили през Втората световна война на самолета е дадено името "Щука".

Проектирането на пикиращия бомбардировач Junkers Ju 87 започва през 1933 година. Първите бойни прояви на този самолет са през Гражданската война в Испания (1936 – 1937 г.) Изпратените 3 броя Ju 87 A и 5 броя Ju 87 B доказват ефективността им при участие във военни операции, свързани с поддръжка на пехотата. В началото на Втората световна война и военните действия срещу Полша и Франция тези самолети се превърнаха в символ на прокламираната от Хитлер светкавична война (Blitzkrieg). В началото на войната срещу СССР, Луфтвафе разполага с около 300 пикиращи бомбардировача Ju 87. Самолетът освен че е страховита военна машина, но въздейства и психически върху вражеските войски, тъй като „Луфтвафе“ поставят върху корпуса на самолета сирена, която при пикиране издава ужасяващ звук, който не можел да се обърка с друг. Така в началото на Втората световна война само при чуването на сирената от „Щуката“ войските на противника изпадали в паника. През ноември 1941 година производството им е спряно, поради мнението, че това не е оптималния щурмови самолет. Към края на 1943 година бавните Ju-87 стават лесна плячка и вече почти не се използват поради по-високите бойни и летателни качества на изтребителите на противника - Кралските ВВС на Великобритания и ПВО на СССР. Но липсата на нова удачна машина, продължава това производство с модел Ju 87 D - модификация на самолета с по-мощен двигател и с аеродинамични подобрения. Разработени са и модели с мощно въоръжение Ju 87 F и Ju 87 G. Производството на щурмовия самолет окончателно е преустановено през септември 1944 година, като са произведени общо около 5 700 броя машини.

Junkers Ju 87 R-2 е двуместен едномоторен пикиращ бомбардировач с двигател Junkers Jumo 211 DA, 12 цилиндров, V-образен с водно охлаждане и мощност 882 kw/1200 hp. Самолетът е вариант на Ju 87B, но с увеличена далечина на полета поради възможността да се поставят два допълнителни резервоара по 300 литра гориво под крилата. Предназначени са за военни действия в района на Средиземно море. В Българските въздушни войски са получени 12 самолета през 1942 година.

Кутията е в типичен Revell-ски стил, с гланциран картон и странично отваряне. Боксартът е чудесен и пресъздава атака на една от предлаганите версии на самолета. Релийзът е 2001 год., а Made in Italy трябва веднага да подскаже на незапознатите, че става дума за препакетиран Italeri. В кутията на Italeri детайлите са от сива пластмаса, но тези тук са в пясъчно-жълт цвят. Общо имаме 79 детайла, като четири от тях са прозрачни на отделна платка. Моделът е реализиран от Italeri през 1997 год. и носи всички белези на този етап от развитието на фирмата - вдлъбната разшивка, която е малко преекспонирана, малко по-дебели отливки на дребните детайли, липса на нитове.

Непрозрачните детайли са разположени на две големи платки. Отливката е добра, без забележки на видимите части. Страните на интериора са гладки, има някакъв под на кабината, приборно табло, противокапотажна пирамида и схематични седалки. Опционално може да монтирате по две бомби SC50 под всяко крило, или 300 литров резервоар. Отделно под тялото е предвидена 250 кг бомба с изхвъргач.

Прозрачните части са с много добър фрейминг, като е предвидена възможност фанара на пилота да се остави отворен.

Инструкцията е тип книжка от 12 страници, като на първата има черно-бяла снимка на готовия модел и няколко изречения за самолета. На стр.6 са дадени необходимите бои по каталога на Revell, като естествено са дадени и кошмарни смесвания на до три вида бои, за постигане на стандартен RLM цвят. Изработването на модела е в 25 стъпки. Схемите са подробни и добре онагледени.

Камуфлажните схеми са две:

- Junkers Ju-87B-2, 2.StG.2 - няма дата и локация, схемата е RLM 70, 71 и 65. Носът е жълт, жълти ивици има и от долна страна по краищата на крилата.

- Junkers Ju-87R-2, 3.StG.1, 1941 North Africa - основен камуфлаж RLM 70, 71 и 65, върху който има ивици RLM 79

Декалите са отпечатани в Италия, ситопечатът е без забележки или разминавания. Има пълен набор служебни надписи. Ако имате български декали, може да се сдобиете с българска "Щука".