Ил-2 е съветски щурмови самолет от периода на Втората световна война. Заедно с танка Т-34, РСЗО БМ-13 "Катюша" и картечния пистолет Шпагин ППШ-41 е един от символите на съветското оръжие през Великата отечествена война. Ил-2 е и най-масово произвеждания самолет през 40-те години на 20 век - произведени са над 36 000 машини. В Червената армия е известен като „Гърбавия“ или „Гърбаткото“ (заради характерната форма на тялото на едноместния вариант) и като „Летящият танк“ (второто прозвище идва още от конструкторското бюро). Заради невероятната му издръжливост на попадения, немските пилоти го кръщават „Бетонния самолет“ („Betonflugzeug“), а сред сухопътните войски на Вермахта е известен като „Касапин“ (Schl?chter), „Месомелачка“ (Fleischwolf) и „Железният Густав“ (Eiserner Gustav).

През Втората световна война тежко въоръженият моноплан Ил-2 е пригоден предимно за атака на земни обекти. Неговата разрушителна мощ се дължи не само на мощните му оръжия, но и от безпрецедентното и за доста години ненадминато брониране на важни елементи от конструкцията на самолета: пилотска кабина, двигател, охлаждаща система и вътрешни бомболюкове. За разлика от други модели по това време, бронята на Ил-2 е интегрална част от конструкцията на самолета и носи значителна част от натоварването и конструктивните функции като води до значителна икономия в общата маса и повишаване на бойното натоварване и маневреността на самолета. Ефективната броня води и до повишаване на функционалността на самолета и дава възможност на пилотите да извършват по няколко захода над целите си и да отделят повече време за прецизно прицелване. Бронята на Ил-2 безотказно спасява самолета от малокалибрените куршуми, шрапнели и осколки. В същото време Ил-2 е способен да предостави на по-опитните пилоти възможност за пълноценен въздушен бой. За съжаление, не е имало време младите пилоти да придобият някакви по-специални умения и е трябвало да се учат по време на бой, за което някои са заплащали с живота си.

Първите модификации на Ил-2 не са имали място за стрелец и картечница отзад. Такава била поръчката на Климент Ворошилов, който сметнал, че не е нужно да се поставя картечар отзад. Чак през 1942 г, в модификацията Ил-2М, е поставена и картечница за задна защита (12.7 мм UBT)

Ил-2М3 (Ил-2КСС) е модернизиран вариант с метални криле (дотогава са изработвани от дърво) със стреловидност по предния ръб на конзолите 15° (на руски: КСС - крыло со стрелкой - „крило със стрела“, стреловидно крило). Освен това са монтирани протектирани (самозапушващи се при пробойна) горивни резервоари, както и е предвидена възможност за монтиране на окачваеми резервоари за гориво. Направени са и някои други аеродинамични и конструктивни подобрения. Появява се в края на 1942 - началото на 1943 г.

Този модел го закупих съвсем случайно и то след като продавачът прояви благоволение да отвори кутията. Кутията е с капак и динамичен боксарт - преследван от FW-190 лети в бръснещ полет над вълните, вторият FW-190 е подпален и се носи към повърхността. Под капака има чудесна кутия от твърд картон, с още един капак. Няма начин моделът да се потроши.

Вътре, в найлонов плик са опаковани три платки от сива пластмаса с детайли, платка с прозрачни детайли, инструкция за сгробяване и декали.

Инструкцията е на прегънат лист, формат А3, като образува книжка с четири страници. На първата страница е историческа справка за самолета и ТТД. На втора и трета страница са дадени етапите на изработка във вид на 11 отделни схеми. Някои елементи са трудно разбираеми и ще се наложи да отработите варианти със суха сглобка. На гърба на инструкцията са дадени двете камуфлажни схеми и обичайните предупредителни надписи. Камуфлажните схеми са дадени в цветове по каталога на "Моделист" - отгоре основен Зеленый (4) с петна от Коричневый (3), а отдолу Голубой (13).

Декалите са отпечатани от ProDecals и изглеждат тънки, печатът е без забележки и без разминавания. Позволяват изработването на две машини:

- Ил-2 тип 3, пилот В.И.Мыхлик, 566 ШАП, Ленинградский фронт 1944 г.

- Ил-2 тип 3, пилот Герой Советского Союза Ю.Павлов, 6 Гв.ОШАП, Калининский фронт.

Кратко отклонение за матрицата - "Моделист" пакетира и предлага на ниски цени доста фирми, между които и ACADEMY. В настоящата кутия лжи моделът на DacoPlast. На литниците с детайлите има торпедо - това е модификацията Ил-2М3Т на Санктпетербургската фирма.

Разшивката по детайлите е фино гравирана, с чудесни нитове, но самата матрица е поизносена. Забелязват се доста леяци, но фрапиращи дефекти няма.

Платка А има 37 детайла - едната половина на фюзелажа, горна част на средноплана, колелета, бомбодържатели, бомби, приборно табло, под на кокпита, ауспуси, хоризонтален стабилизатор, елементи по интериора и екстериора. Отливката е с поносимо качество, има леяци по детайлите, които обаче се зачистват лесно. Ауспусите препоръчвам да замените със смолни на QuickBoost, тъй като тези в комплекта не са достоверни, което прави трудът по зачистването им предварително обречен на неуспех при финалната визия. Колелетата са сравнително добре, бомбите изглеждат малко груби, а вътрешната страна на шахтите на колесника е със загатната текстура.

Платка В има 35 елемента - половина на фюзелажа, долна част на центроплана, елементи на колесника, витла, капаци на шахтите на колесника, хоризонтален стабилизатор, елементи от интериора и екстериора. Гравировката по центроплана и фюзелажа е на много високо ниво, останалите елементи също са отляти прецизно, като искат само зачистване от леяците. Държа да отбелжа, че държачите на елементите са доста дебели, а пластмасата е много чуплива. Отделянето изисква остър инструмент, прецизна ръка и повишено внимание. На тази платка е гравиран и надпис "Дако пласт", което окончателно разсейва всякакви съмнения за произхода на матрицата.

Платка С има 21 елемента - горни и долни части съответно на ляво и дясно полукрило, елементина въоръжението - ракетни снаряди, торпедо, отбранителна картечница. Отливката е на същото ниво като горните платки, а гравировката на много добро ниво. Ако желаете раздвижена механизация на крилото ще трябва да режете.

Платката с прозрачните детайли има 7 елемента - фанар от четири части, тилно бронестъкло, фарове. Детайлите са с добра прозрачност, но са груби и дебели. С каталожен номер V72-04 Pavla Models предлагат вакуумно формован фанар за модела, но за него има противоречиви отзиви.

В заключение - чудесен модел на този широко известен самолет. Матрицата на DacoPlast няма кой знае какви проблеми, като изключим проблемното стиковане на крилата с фюзелажа, дебелите държачи на детайлите и проблемите с фанара. Моделът не е за начинаещи.