В началото на Втората световна война, единственият самолет в полските ВВС, съответстващ на стандартите на времето си, е бомбардировачът PZL P-37 "Los".

PZL-37 е представен от компанията в отговор на техническо задание на департамента по аеронавтика, но финансови трудности през 1930 год. не позволяват самолета да напусне стадият на проектиране. Следващо предложение е вариант на граждански транспортен самолет PZL-30, който обаче не заинтересува купувачи и е преработен в опитен самолет-бомбардировач. След това PZL разработва двумоторен бомбардировач моноплан, за който през 1935 год. поручава договор за три опитни самолета.

Първият от тях, с обозначение PZL P.31/I, се издига във въздуха в края на юни 1936 година. Успешните изпитания на този самолет, оборудван с два звездообразни двигателя Bristol "Pegasus XII" с мощност 873 к.с., водят до сключване на договор за 30 самолета с обозначение P-37A "Los A". Производството е завършено през 1938 год., като първите 10 самолета имат еднокилево вертикално оперение, а последните 20 машини - двукилево. Самолетът е представен на авиационна изложба в Белград през 1938 год., а на Парижкия авиосалон през същата година самолетът привлича интерес, което води до експортин поръчки за 35 бомбардировача Р.37С, оборудвани с двигатели Gnome-Rhone 14N.07 с мощност 970 л.с., за Болгария (15 самолета) и Югославия (20), както и 40 бомбардировача P.37D с двигатели Gnome-Rhone 14N.20/21 с мощност 1050 к.с. – за Румъния (30 самолета) и Турция (10). Освен това Турция поръчва и агрегати за 15 самолета и придобива лиценз за производството им. Доставката на тези експортни самолети е планирана за юни 1940 год., но в резултат на военните действия нито един самолет не е завършен.

Доставките за ВВС на Полша започват в началото на 1938 год., а впоследствие всички самолети са оборудвани с двойно управление за използване като учебни. Доставките за следващият вариант Р.37В "Los B" (който имал изменен фанар на кабината, двуколесни основни стойки и двигатели "Pegasus ХХ") започват в края на 1938 година. Поръчани са общо 150 машини, но само около 70 от тях са доставени до началото на войната. Още по-гибелен за Полша се оказва и фактът, че от всички самолети "Los B", намиращи се на служба, само 36 били окомплектовани за бойно използване. Около 26 самолета от тях са унищожени при бойни полети в полската кампания. На 17.09.1939 год. оцелелите самолети, плюс още 20 други бомбардировача P.37 отлитат за Румъния.

Кутията е с гланциран капак от картон и дъно от твръдо велпапе. Боксартът е спокоен и дава добър изглед към PZL P.37A.

В кутията намираме инструкция, декален лист и детайли, разположени на четири платки от непрозрачна пластмаса, на цвят маслинено-кафяво, и една платка от прозрачна пластмаса. Детайлите са с фина и вярна външна разшивка, която ще се наложи да заличите и пренарежете.

Инструкцията е тип "чаршаф", с осем страници. На първата страница имаме кратка история и ТТД на самолета. На втората имаме схеми на платките с детайли. Изработването на самолета е дадено в 12 стъпки на страници от 2 до 4. Графиката е чудесна, а схемите добре прецизирани и с ясни обозначения. На гърба на инструкцият имаме и варианти на камуфлирането и нанасянето на декалите.

Самите декали са чудесно отпечатани, без разминавания на цветовете и дефекти. Позволяват изработването на четири машини:

- PZL P-37A Los A 1st batch s/n 72.11, 212 Bomber Regiment Polish Air Force, Warsaw, Poland 1938

- PZL P-37A Los A 1st batch s/n 72.11, 76 Bomber Regiment Royal Romanian Air Force, Russia, 1941

- PZL P-37A Los A 1st batch s/n 72.5, 212 Bomber Regiment Polish Air Force, Warsaw, Poland 1938

- PZL P-37A Los A 1st batch s/n 72.12, III Training Squadron CWL, Deblin, Poland 1938

Камуфлажът е даден по Master Paint, Humbrol, Revell, Gunze Sangyo, Model Master. И в четирите случая ще ви трябва Khakki отгоре и Pale Blue за долните повърхности.

Платка 1 съдържа 20 елемента - лява половина на фюзелажа, вертикален стабилизатор от две части, хоризонтални стабилизатори, витло, двигател с обтекател, картечници, елементи от интериора, кок на витлото. Отливката е сравнително дебела, но без особени забележки, като изключим леяците. Картечниците изглеждат доста зле.

Платка 2 съдържа 21 детайла - дясна половина на фюзелажа, под на кабината и за пилота, двигател с обтекател, елементи за двукилевото оперение на P-37B (което в случая е излишно, но в кутията за PZL-37B на практика разликата е само в декалите), витло, кок за витлото, картечница, елементи на интериора. Има си леяци за позачистване. И на двете платки двигателите изглеждат зле, с цилиндри без текстура.

Платка 3 съдържа 15 елемента - две горни половини на полукрилата, капаци за шахтите на колесника, стойки за колесник, две колелета. Отливката е без забележки. Колесникът е даден доста схематично.

Платка 4 съдържа 15 елемента - две долни половини на полукрилата, стойка за колесник, две колелета, капаци на шахтите на колесника и елементи по екстериора. Отливката е на същото ниво и без забележки.

Платката с прозрачните детайли съдържа 6 елемента - носов канцел, фанар за пилота, козирка за гръбния стрелец, две прозорчета и основа. Остъклението е сравнително дебело, но с добра прозрачност и чудесен фин фрейминг.

Като заключение - единственият модел в 1/72 на този чудесен полски самолет. Изисква доработка на някои елементи, преразшиване на разшивката и малко кит. Няма надежда за вакуумен фанар (поне до момунта), но пък от Part предлагат чудесен фотоецван комлект за самолета, с каталожен номер S72-050, който е повече от подробен.