Работата по истребителят N1K2 "Shiden" ("Лилава мълния") е започната в Kawanishi през 1941 година като вариант на оказалият се много удачен изтребител N1K1 Kyufu. Първият от петте прототипа се издига във въздуха през декември 1942 год., след което следва доста дълъг период на изпитателна програма, след завършването на която е построена серия от 998 самолета N1K1-J в три варианта, отличаващи се с различно въоръжение.

N1K1-J обаче се оказва доста ненадежден в експлоатацията и труден за обслужване заради усложненото шаси и капризният двигател, поради което в средата на 1943 год. е взето решение за разработка на негов подобрен вариант , с обозначение N1K2-J "Shidenkai".

Първият полет на опитния образец N1K2-J е на 31 декември 1943 год., а вече през март следващата година е решено да се започне серийно производство на самолета, без да се чака резултата от държавните изпитания. През юни 1944 год. са построени ощке седем опитни машини, а след това монтажните линии започват да произвеждат серийни "Shidenkai".

Кутия от картон с гланциран капак, на който има снимка на готовия модел.

Моделът е с чудесна отливка с фина гравировка, като платките са опаковани в найлонов плик. Моделът се изработва от общо 34 детайла от сива пластмаса, отляти без дефекти. В комплекта е включен предварително боядисан фанар за кабината от един прозрачен детайл, който не е предвиден да се остави отворен.

Декалите са доста постни. Предвиден е декал и за приборното табло. Може да се изработи машината на KANNO TOKUSHIMA, 343rd Naval Kokutai 301st Fighter Hikotai, Naval Air Base, Apr.1945

Като заключение - чудесен модел, иска детайлизиране на кокпита и раздвижване на екстериора.

Основен недостатък - липса на възможност за отворен фанар без извършване на необходимата хирургическа интервенция и дебели декали.