Замислен като изтребител-прехващач за близки разстояния J7W1 бил един от малкото изтребители тип “патица”, който бил разработван през Втората световна война. Проектирането на самолета започва в края на 1943 год. в Йокосука. Изтребителят е одобрен от Японската кралска флота и поръчан под наименованието “Shinden” (“Блестяща мълния”) с обозначение J7W1. Още докато бил в процес на проектиране, били утвърдени планове за масово производство. Стоежът на два прототипа започнал във фабриката в Киушу на 4 юни 1944 година. Най-важните изчисления били завършени през януари 1945 година. Предварително било решено самолета да се произвежда във фабриките в Киушу и Накаджима, които били оборудвани с модерна производствена техника, а месечното производство трябвало да бъде в порядъка от 30 и 120 изтребителя през 1946 год., с тенденция да достигнат 1086 между април 1946 и март 1947 година.

Началните полетни изпитания били относително сполучливи, макар недостатъците да са включвали очебийно усукващо дърпане надясно и известно биене на шестлопатното тикащо витло. Допълнителни тримери към елероните трябвало да отстранят този недостатък, а модификациите на защитната обвивка на двигателя в задната част на тялото да елиминират биенето на витлото. Вторият прототип въобще не е летял, тъй като по това време Япония капитулира.

Кутия с капак и интересен бокс-арт, представящ ннетрадиционната машина.

Детайлите са опаковани в найлонов плик. Чудесна отливка от сива пластмаса, с фино гравирани детайли, общо на 7 различни по размер платки или общо 44 детайла. Без забележки. Предвиден е интериор, но почти не се вижда нищо - кабината е тясна.

Прозрачният детайл е само един - фанарът на кабината, с добра прозрачност, но не е предвидено да се оставя отворен.

При отварянето на кутията установих, че капакът на предната шахта на колесника е счупен. Не открих парченцето в кутията.

Декалите са съвсем постни. Самолетът не е бил произвеждан серийно - първият рототип е летял през юни 1945 година. Последно лети през август 1945 год., но краят на войната е край и на работата по този изключително интересен самолет.

Поради тази причина и камуфлажът е фиктивен - Tokyo Defense 1946.

Като заключение - чудесен модел на този интересен самолет, но малко повече детайли ще са му от полза. За това са се погрижили EDUARD с детайлният си сет с каталожен номер 72 183.