Су-2 е първият самолет на Павел Сухой. Замислен е като разузнавателен самолет и лек бомбардировач. Използван е в началната фаза на Втората световна война. През 1936 год. Йосиф Сталин дава изискване за многофункционален самолет с кодово име "Иванов". Сухой по това време работи в ОКП Туполев и разработва самолета под покровителството на Андрей Туполев. Резултатът АНТ-51 лети на 25 август 1937 година. След редица доработки самолетът получава име ББ-1 (ближний бомбардировщик), а през 1940 год. е преименуван на Су-2, а ненадежният Тумански М-87 е заменен с Тумански М-88. Построени са около 800 самолета, които след началото на Втората световна война бързо са заменени с Ту-2 и Пе-2.

Дизайна на кутията – веднага се набива на очи спокойно летящ Су-2. Иначе самата кутия е от мек картон със странично отваряне. Детайлите са в общ найлонов плик.

Инструкцията е от четири страници, много добре изпипана в графично отношение. Декалите са доста постни – позволяват изработката на два модела:

- Су-2, 97-БАП, юни 1941 год.

- Су-2, лятото на 1941

Цветовете са дадени с номерация по Humbrol – отгоре матово-зелен (105), отдолу – светло-син (65). Евентуално ще трябват черен (33), червен (60), бял (34) алуминий (27002).

Частите са отляти от фина бяла пластмаса на три рамки. Непрозрачните са общо 61 детайла. Прозрачните части са дадени на отделна платка и са общо 10 детайла.

Прави впечатление изключително добрата отливка – без дефекти или леяци. Прозрачните детайли са тънкостенни и с много добра структура. За съжаление не е предвиден варианта за оставяне на кабината отворена, но с макетен нож и пила може да се постигнат чудеса.

Изключително добре е представен кокпита. Под него е предвидена бомбова шахта, в която може да се монтират две бомби – FAB 50, а люковете да се оставят отворени. Добри като детайлност са и капаците на основният колесник. Гравировката по детайлите е фина и вдлъбната, а нитовете са много красиви – правя аналогия с Ту-2 на същата фирма, който имам от година – изработката тук е още по-добра.

Двигателят е даден от шест отделни части. Добра е детайлността и на въртящата се купола – в долният и край има две фини зъбчета и евентуално ще може да се остави подвижна, въпреки, че в инструкцията тове не е показано изрично.

Минуси на модела – кабината не може да се остави отворена. Липсват и страничните прозорчета на фюзелажа.

Като заключение – това е един чудесен кит на този интересен самолет. Горещо го препоръчвам!

Задължителен афтърмаркет - декали и вакуумен фанар от AML. Чудесни фотоецвани детални сетове се предлагат от ACE и Eduard. ACE отиват и крачка по-напред, предлагайки фотоецвани клапи.