Avia B-135 е едноместен едномоторен изтребител със смесена конструкция. Моноплан нископлощник с елипсовидно крило, закрита кабина и прибираем колесник. Двигател Avia-Hispano-Suiza-12 Ycrs с мощност 635 kW/890 к.с. Витло двулопатно с голям диаметър. Въоръжение 1х20 мм моторно оръдие Hispano HS 404, стрелящо през кухата ос на витлото, 2х7,92 мм синхронни картечници над двигателя. У нас самолетите са доставени без оръдейно въоръжение. Говори се (макар и да е спорно), че немските специалисти заявяват, че ако Луфтвафе нямаше Ме 109, щеше да развие конструкцията на Avia 135. Сглобяването на първата дузина завършва в началото на август 1943 г. и капитан Кръстьо Атанасов облита първия Avia B-135 със заводски № Av 135-103.

Източници твърдят, че се е готвело серийното производство на самолета в Ловеч под наименованието ДАР-11, но до там така и не се стига поради ред предимно политически причини. По същите причини българските Авии никога не са имали 20 мм оръдие, което на практика ограничава използването им само в изтребителната школa, и то само от инструкторите, тъй като машината се счита сложна за управление. На някои снимки на български машини ясно се вижда затапения отвор в кока на витлото, който иначе би трябвало да бълва 20мм снаряди.

В България машините са предадени на изтребителната школа в Долна Митрополия като учебни изтребители.

Благодарение на куража на българските пилоти на този последен чехословашки довоенен изтребител му се случва да преживее, макар и един единствен, въздушен бой. Това се случва на 30 март 1944 г., когато е отразено, че от Avia B-135 е свален един бомбардировач.

Кутията е от мек картон със странично отваряне. Боксартът показва именно сцената на димящия "Либерейтър" и победно носещата се Avia. На гърба на кутията са дадени двата варианта, в които може да се изработи модела:

- българска Avia B-135.105, на която на горепосочената дата е летял Йордан Фердинандов. Камуфлажът е RLM 70 и 71 отгоре и RLM 65 отдолу.

- немска Avia B-135.2 от 1941 година с камуфлаж от RLM 02 и RLM 65 и обозначение D-IBPP

В кутията грижливо опаковани откриваме инструкция, декали, платка с фотоецвани детайли, две платки с пластмасови детайли и платка с фанар на кабината.

Инструкцията е схематична и малко объркана, тъй като се отнася за kit.No 92024 и 92025. Обозначенията са цифрено-буквени, което налага повишено внимание при избора на детайли от платките, които са за двата кита.

Пластмасовите детайли са отляти от пясъчно-жълта пластмаса, без дефекти и с много добро качество. На първата платка са трите елемента за крилото - две горни и една долна половина.

Управляващите плоскости са отляти както си му е редът на крилото, и ако предвиждате раздвижена механизация ще се наложи кълцане. 35 са детайлите от втората платка. Поради предвидените опции за два различни моделни сета имаме два вида витла, два вида основни колелета, два вида ауспуси, два вида въздухозаборници за радиатора, два вида капаци на шахтите на колесника. Елементите на противокапотажната пирамида ще е по-добре да изработите от подходяща тел, тъй като са мащабно дебели. Детайлността е на много високо ниво. предвиден е фрейминг и от вътрешната страна на кокпита.

Прозрачният детайл е от дебела пластмаса и обезсмисля всякакво заиграване с детайлизацията на кокпита. За щастие Pavla Models правят вакуумен фанар, което ще ви избави от душевни терзания.

Детайлизацията е от малка платка цветни фотоецвани детайли, производство на Eduard, което е гаранция за качество и прецизност.

Декалите са отлично отпечатани и позволяват изработването на двете по-горе споменати машини.

Като заключение - чудесен модел на много добра цена. Частите включени в комплекта, позволяват изработването на практически ВСЯКА една машина, имаща отношение към Аvia B.135, била тя прототип или серийна.