Едва ли мога в няколко изречения да напиша нещо за този самолет и историята му. Пе-2 е най-масовият съветски бомбардировач, създаден от група конструктори, под ръководството на В.М.Петлякова в ЦКБ-29 - една уникална организация, подведомствена на НКВД, състояща се от политзатворници, "враги народа" и "вредители".

Първоначално машината е замислена като височинен изтребител, но по решение на ръководството на СССР серийно Пе-2 е пуснат като по-необходимият за Червената армия пикиращ бомбардировач.

Пе-2 изиграва немалка роля за постигането на победа, използван като бомбардировач, изтребител, разузнавач... Воюва на всички фронтове и във морската авиация. В ръцете на руските летци самолетът успява да разкрие напълно заложените в конструкцията възможности. Скоростта, маневреността и мощното въоръжение, плюс надеждността и здравината на конструкцията, правят "Пешката" популярен и обичан самолет.

Преди години с много надежда и радост приех анонсираният от UM самолет Пе-2 и неговите варианти. В крайна сметка обаче се получи като в онази руска поговорка: "Искахме нещо по-добро, но се получи както и преди".

И така - заветният модел е пред мен. Кутията е от картон, с капак от гланциран картон и чудесен боксарт. "Бомбардувалника" трябва да е дълъг 175,5 мм и с разпереност 238 мм, според информацията на капака. Пак според нея детайлите са 172, а фотоецваните такива - 65 броя. Моделът е внесен от "Нирахоби" и придобит срещу скромната сума от 29,90 лева.

В кутията има голям найлонов плик с детайли, инструкция и декален лист. Декалният лист очевАдно е с някаква печатна грешка, тъй като според него това е Pe-2 Series 265. Самите декали са много доре отпечатани, без разминавания или дефекти. Предвидени са декали за приборното табло. В същия плик е и фотоецваната платчица (4х4 см), където наистина има4 по-големи детайла и всичко останало е ситнеж. Като качество - без забележки.

Инструкцията е от четири листа във формат А4. На първата страница е кратка история на самолета на украински, немски и английски, както и обозначения на цветовете по Humbrol. На втората страница е схемата на детайлите, прави впечатление, че доста от тях са маркирани като Parts not for use. По информация от интернет, UM опакова едни и същи платки във всичките си модели Пе-2, като разликата е само в декалите и инструкцията. На останалите шест страници е дадена изработката на модела в 26 стъпки. Графиките са впечатляващи, но доста претрупани. Тъй като рядко има схеми на готовите елементи, то цялостната изработка се очертава като сериозна главоблъсканица. В инструкцията има доста опционални варианти, при които моделистът трябва да е внимателен и прецизен - бомбоотсек в тялото, отворени люкове за екипажа, прибрани или спуснати основни и опашен колесник. Разбира се, Пе-2 е можел да нанася удари с пикиране само от външните държатели, така че е редно и прецизно да се подготвите "домашното", преди работата по модела.

Към инструкцията е предвиден пълноцветен лист с формат А4, от двете страни на който са дадени двете схеми на изработка на самолета:

- Пе-2 на двукратния носител на званието "Герой на Съветския съюз" и командир на 12 Гвардейски бобардировъчен авиополк от Балтийския флот, подполковник В.И.Раков, 1944 год. - отдолу Airgcraft Blue (H 65), голе неправилни ивици от Dark Grey (H 32), US Light Green (H 117) и Olive Drab (H 119).

- Пе-2 "За Борис Сафонов", есента на 1943, - камуфлажна схема със същите цветове и бели ивици на крилата.

Детайлите за изработване на модела са разположени на общо четири платки от светлосива пластмаса. Отливката е добра, но общите впечатления са от наличие на сериозни всмукнатини по някои детайли и малко леяци около големите части.

Платка А има 36 детайла, като от тях 7 са маркирани като неизползваеми за този модел. На платката са разположени двете половини на фюзелажа, задната част на фюзелажа, елементи на бомбоотсека, вътрешни прегради в корпуса и дреболии от интериора. Гравировката на корпуса е вътрешна, но преекспонирана. От вътрешна страна има чудесен релеф, но с големи всмукнатини и следи от ежектори. Задължително е всичко това да се запълни с кит и обработи.

Платка В съдържа 48 детайла, като 4 от тях са маркирани като неизползваеми за този модел. Тук са разположени горните и долните половини на полукрилата, хоризонталното и вертикално задно оперение, елементи от интериора и колесниците. От информация в руските форуми знаех каква е гравировката на крилата - преекспонирана, но отблизо се оказва, че не е чак толкова страшно. По-сериозно е положението при изходните жалузи на радиаторите и капачките за гориво, които никак трябва да се коригират. Платнената обшивка на елероните изглежда доста зле, а за желанието за раздвижена механизация изглежда трудно осъществимо, тъй като трябва да кълцате части от елероните от горно и долно полукрило.

На две платки С са разположени общо 120 детайла (60 + 60 бр), от които 20 )10 + 10 бр.) са маркирани като неизползваеми за този модел. Тук са мотогондоли, елементи на витлата, два типа бомби, въздушни спирачки, елементи на колесника и основни колелета. По мотогондолите има малки всмукнатини, които ще трябва да се коригират, въздушните спирачки трябва внимателно да се почистят от фините леяци. Отбранителното въоръжение е добре отлято, но изглежда леко схематично.

Прозрачните детайли са общо 24 на платка D, от тях обаче 8 бр. са отбелязани като parts not for use. Стените са дебели, но прозрачността е много добра, а фрейминка - добър. Прави впечатление невъзможността отбранителната кула да се остави подвижна, тъй като е отлята заедно с основата си. Прозрачни са детайлите за приборното табло, върху които се залепя декал.

В заключение - оказа се, че не е чак толкова страшен този модел. Разбира се - ще ви трябва доста кит и шлайфане. От това, което намерих като коментари, а и поради факта, че съм бил щастлив собственик и на моделите на Zvezda/Italeri и Voka-Gran/ВЭС, мога да дам общо взето положителна оценка за модела и не споделям мнението на руски колеги за тотално сбъркан модел.

Все пак Voka-Gran/ВЭС е в реален мащаб 1/75, което е невъзможно за корекция. Но там текстурата на повърхността се доближава до качеството на Ту-2 от ICM, отбранителното му въоръжение е зашеметяващо добро, както и бомбите. Но при него проблем (освен мащаба) са всмукнатините, чието коригиране води до унищожаване на разшивката и фините нитове, както и дебелото и зле отлято остъкление, което обезсмисля чудесния интериор.

Zvezda/Italeri е стара матрица - с външна гравировка, липса на интериор и слаба детайлизация. Но пък при него общо взето готовият модел успява да придаде духа и общия вид на машината, което (според братята руснаци някак не се постига при UM).

Накрая - времето и работата по модела ще покажат къде е истината. В крайна сметка няма лоши модели - има лоши заготовки. Крайният резултат зависи от уменията и прецизността на съответния моделист.