Начин на придобиване и цена: ЕТ "Нира", 21 лева

Кутия:

Продълговата и тясна, типична за Хасегава. Освен това е и мека, което я прави неудобна за транспортиране на модела, както и за складирането му из моделистките хранилища. Бокс-артът е приличен и показва хеликоптера в единствената възможна за правене камуфлажна схема, с онова, което ви е дадено в кутията.

Съдържание:

Четири платки от светлосива гладка пластмаса (даже полирана - чудя се как ли ще се боядисва), опаковани в общ найлонов плик, създаващ чудесни предпоставки за повреждане на частите при вадене и прибиране. Отделно пак в него се намира отделен плик с остъклението и декалите. Най-отдолу е инструкцията.

Платка А:

Платка А съдържа детайлите на лявата половина на фюселажа, двете врати на товарното помещение (лява и дясна) и фигурки на войнижи, които в инструкцията са маркирани, като елементи, които не се използват.

Частите са много чисти като отливка, няма леяци или мустаци, но от друга страна машината е прекалено изчистена от към екстериор, а и от към интериор - по вътрешната страна на корпуса в зоните на пилотската кабина и на товарното отделение няма никой...

Платки В:

Съдържа дясната половина на фюселажа и седалките на кокпита и товарното отделение, които сравнено със снимките от Интернет са много схематични и далеч от реалността. Тук са и стойките на основния колесник и дръжките намиращи се зад пилотската врата. Дадена е възможност вратата на втория пилот да бъде оставена отворена. И на тази рамка има фигурки на войници.

Платка С:

Съдържа пода на хеликоптера, задната стена на товарната кабина, опашния ротор, куката на лебедката, педалите са управление, въздухозаборниците на двигателите, дясната врата на пилотската кабина, приборното табло (напълно гладко), колелата на основния колесник и двамата пилоти. Ще е необходимо голямо количество снимки, ако сте решили да направите модела с отворени врати, за да можете да възстановите или по-скоро направите онова, което Хасегава са пропуснали.

Платка D:

Съдържа елементите на носещия ротор, които изглеждат прилично, както и ръчките за управление на двамата пилоти - много, много, много преоразмерени спраямо общите размери на модела.

Платка Е:

Съдържа типичните за тази версия допълнителни резервоари, пилоните им, както и щангата за дозареждане във въздуха.

Платка F:

Съдържа елементите на остъклението, които са с много добра прозрачност. Не съм и вадил, за да не ги повредя.

Инструкция:

Типично хасегавска, претрупана, с цветове дадени по Mr. Hobby.

Камуфлажи:

Една единствена трицветна на USAF - FS 36081, 34 092, 34102.

Декали:

Минимален брой, изглеждат дебели, а бялото леко жълтее.

Заключение:

Единствен модел на ранната версия на Pave Hawk. Имайте предвид, че това е именно много ранна версия - даже по-скоро прототип. Затова и няма да намерите FLIR система, както и другите сензори, които се намират в носа на днешните HH-60G. Затова липсват и новите камуфлажни схеми.

Въпреки това, към днешна дата моделът е без конкуренция - и като цена, и като наличност. Моделите на ХобиБос са все още на чертожната дъска, а от пуснатия до момента UH-60A, отзивите не са особено ласкави. Моделът на Италери се намира трудно, цената му е равна на този на Хасегава, а за разлика от него е с външна разшивка и няма възможност да се направи с отворени врати без рязане и псуване.

Така че за феновете на S-70 семейството моделът на Хасегава е единствен избор, но за сметка на това много добър - това (засега) е най-точният модел на BlackHawk.

Препоръчвам на всички, интересуващи се от хеликоптери!