Когато през юни 1944 год. американските бомбардировачи пристъпват към бомбардиране на Япония, армейската авиация се оказва без прехващач, способен да води успешен бой с B-29, летящи на височини 9000 м. Такава ситуация е била предвидена, но практически не е било възможно да се очаква поява на специализиран изтребител преди края на лятото на 1945 година. В качеството на временна мярка щабът планира използването на Ki-61-ІІ, който е готов от два месеца, но проблемите с неговия двигател Ha-140 не позволяват да се реализира това решение. В резултат на това, когато готовите планери за Ki-61-II все още чакат своите двигатели в завода в Кагамигахара, в небето на Япония неволята принуждава да се ползват остарели самолети. За да не се губи време е взето решение на планерите да се постави нов двигател, за да може в най-къси срокове самолета да бъде доставен в бойните части. През ноември 1944 год. министерството на снабдяването предлага на Kawasaki да изпробва на Ki-61-II КАИ няколко други двигателя.

Нуждата кара конструкторите да търсят необходимият им двигател сред тези с въздушно охлаждане, предвидени за... бомбардировачи, тъй като корпусът на Ki-61 по принцип е предвиден за редови двигател с водно охлаждане. Най-подходящ като съотношение надеждност и мощност се оказва 14-цилиндровата двойна звезда Mitsubishi Hа-112-II с мощност 1500 к.с. Първоначално не е ясно как ще се постави двигател с диаметър 1,2 м на самолет с ширина на фюзелажа 0,84 метра, но тук конструкторите черпят опит от конструкцията на FW-190 и преоборудваните със същия двигател Aichi D4Y3 вместо редови двигател. Веднага започва работата по преоборудване на Ki-61-II KAI, първият от които успява да полети на 1-ви февруари 1945 год. с обозначение Ki-100.

В сравнение със своя предшественик, Ki-100 е с близо 300 кг по-лек при еднаква мощност на двигателя. Това води до подобрена маневреност и видимо се подобрява управлението му. И въпреки, че при максималните скорости новият самолет е малко по-бавен от Ki-61, той все пак успява да ги достигне с изключително надеждния си звездообразен двигател, докато при Ki-61 тези моменти са редки, поради проблеми с редовия двигател. През февруари 1945 год. е преоборудван четвърти самолет, който става прототип за серийно производство и получава обозначение "армейски изтребител тип 5 модел 1а (Ki-100-Iа). По този образец са преоборудвани 271 Ki-61-II KAI, стоящи без двигатели. Те на практика веднага постъпват в бойните части, тъй като нямат разлика с оборудването на Ki-61 и пилотите могат веднага да се прехвърлят на тях. В боевете Ki-100-Iа се проявява като отличен изтребител, способен както да извършва успешни прехвати на B-29, така и да се бие успешно със самолетите на американците, за които се оказва доста неприятен сюрприз. Японските пилоти, както и наземния персонал, са считали Ki-100 най-добрия и най-надеждния самолет от имперските армейски ВВС. Лекотата в управлението е позволявала с него успешно да водят бой дори и млади пилоти с не повече от 100 часа нальот.

Самолетът има максимална скорост от 580 км/ч и въоръжение от едно 20 мм оръдие и две 12,7 мм картечници, разположени в носа. Таванът е 11000 метра, а практическата далечина на полета 2200 километра.

Естествено е всеки един любител на японската бойна авиация да пожелае да притежава в колекцията си и модел на този забележителен самолет. Фирмата FINE MOLDS е малко позната на нашия пазар, но в световен мащаб е гаранция за качество и прецизност. Моделът е закупен от "Нирахоби", които вършат чудесна работа, осигурявайки на българските моделисти достъп до макетите на тази чудесна японска фирма.

Кутията е от гланциран картон. Боксартът на капака е чудесен, а отстрани на кутията има нарисувани две от предлаганите камуфлажни схеми. В кутията детайлите са разположени на две платки, грижливо опаковани в найлонови пликчета, в отделно найлоново пликче са два декални листа и платката с прозрачните детайли. В допълнение към инструкцията, японците са поставили и книжка от четири страници с описание (на японски) на самолета, в която има прекрасни схеми на конструкцията на реалния самолет, схеми на двигателя и схеми на всички капаци по самолета, което позволява отварянето им и имитиране на структурата под тях.

Инструкцията е от осем страници, а сглобяването на самолета е дадено в осем стъпки. Схемите са чудесни и разбираеми, за съжаление всичко е на японски, освен обозначенията по име на цветовете. С помощта на декалите, които са отпечатани с превъзходно качество, можете да изработите пет машини. За съжаление и тук описанието им е на японски и не става ясно към коя част принадлежат.

Прозрачните детайли са три - фанар, прицел и фар за кацане. Ако желаете да оставите отворен кокпита, ще се наложи да прибегнете до фина хирургическа операция. Предполагам е възможна замяната му с вакумен такъв за Ki-61.

Детайлите са отляти от сива пластмаса, отливката е качествена и с минимални забележки.

На платка А са двете половини на фюзелажа, двигател, обтекател за витлото, витло, капаци над двигателя, радиатор, дъно на кокпита, приборно табло и др., общо 14 детайла. Гравировката е фина и достоверна. Кокпита има пълен интериор, но таблото е без "часовници", може би защото за него има предвиден декал. Разбира се, може да използвате някой от детайлните сетове на Eduard за Ki-61.

Платка В съдържа 32 детайла - долна част на крилото, две горни части на крилото, хоризонтални стабилизатори, седалка от две части, лост за управление, пилони за допълнителни резервоари, самите резервоари, елементи за колесника, капаци за шахтите на колесника и т.н. Гравировката по крилата е забележителна, лостът за управление е едно малко бижу, а капаците за шахтите на колесника имат чудесна вътрешна текстура. Ако решите да раздвижите механизацията на крилата обаче ще се наложи пак да се хванете за скалпела.

Като заключение - чудесен модел на този изключителен самолет. Горещо го препоръчвам на всички любители на японската авиация.