Bf.109 K-4 е последна серия на завършената в края на Втората световна война версия на най-известният изтребител на Вили Месершмит - Bf.109. Едва ли има какво да добавя към биографията на самолета-войн. И едва ли има човек, който да не иска да го притежава в колекцията си... Независимо от модификацията.

Първо искам да изразя своите благодарности към "Нирахоби", които успяха да реализират канал за внос на уникалните модели на "FINE MOLDS".

Моделът е в кутия от гланциран картон, с чудесен боксарт. От двете страни на кутията има пълноцветни рисунки на камуфлажните схеми.

В кутията намираме грижливо опаковани поотделно в найлонови пликове общо шест платки от различен калибър, отляти от сива пластмаса. В отделен плик са три листа с декали, две polycaps и платка с прозрачни детайли.

Инструкцията е от осем страници. Освен на японски, обясненията са и на английски. Цветовете са дадени като наименования.

Изработката на модела е реализирана в шест стъпки. Схемите са чудесно онагледени.

Трите листчета с декали са отпечатани без забележки и без дефекти. Съдържат пълен набор служебни надписи. Големият лист съдържа всичко за Bf.109F, средният - обозначения за Bf.109G, а последният - необходимите корекции за Bf.109K-4.

Може да изработите две машини, взели участие в Операция "Bodenplatte":

- Bf.109K-4 Uffz. Heinrich Munninger, 10./JG77, Duseldorf, Germany, 1st January 1945 - отдолу RLM 76, отгоре камуфлаж от RLM 83 и RLM 75.

- Bf.109K-4 Uffz. Johann Twietmeyer, 10./JG77, Duseldorf, Germany, 1st January 1945 - аналогичен камуфлаж.

Платката с прозрачните детайли има три елемента - фанар, брониран гръб и прицел. Чудесна прозрачност, но за съжаление не е предвидена възможност да се остави отворен фанара. PAVLA MODELS предлагат вакуумен фанар за този самолет.

Платка СС съдържа седем детайла - две половини на фюзелажа, капаци на колесника, приборно табло. Гравировката е фина вдлъбната. В предната част на фюзелажа е даден двигателя, което ви позволява да оставите отворени капаците за достъп до него.

Платка А съдържа 36 детайла. Долна част на крилото, две горни части, хоризонтални стабилизатори, пилот, кокпит, ауспуси, колесник, резервоар и т.н. Отливката е без дефекти. Пилотската фигура е чудесна, а гравировката е в духа на най-добрите традиции за 1/72.

Платка DD съдържа двата капака над двигателя, хоризонтални стабилизатори за К-версията, колелета, два вида вертикално кормило, въздухозаборник за компресора. Общо 15 детайла. Отливка без забележки.

Платка L има един елемент - витло. Отливка без забележки.

Платка S има два елемента - детайли за допълнителен резервоар за гориво. Отливката е без забележки.

Платка R - седем елемента - две картечници, задно колело, антени. Отливката е без забележки.

Като заключение - чудесен модел, издържан напълно в традициите на най-доброто за мащаб 1/72. Името на производителя Fine Molds е гаранция за перфектни сглобки и достоверност на модела. Горещо го препоръчвам.

EDUARD предлагат два чудесни, предварително оцветени, детайлни сета за този модел.

Закупен от "Нирахоби".