Цена и начин на придобиване: около 7$ без доставката с поръчка от LuckyModel.com преди около една година.

История. Може би най-титулуваният американски изтребител. Няма да разказвам цялата история на Мустанга. Само ще кажа, че разглежданата тук модификация е ранен Р-51 на USAAF, с двигател Allison с характерен заборник отгоре на носа, подобно на Curtiss P-40, с който P-51 се родее по произход. Въоръжен е с 4 20 мм. оръдия в крилото, а зад пилотската седалка в кабината може да се монтират фотокамери. За първи път USAAF използва в бой този самолет на 09.04.1943 г., когато л-т Алфред Шуоб (Alfred Schwab) изпълнява успешна разузнавателна мисия в Тунис.

Моделът, който ще разгледам е P-51, мащаб 1/72, произведен от корейците Academy. Един от най-новите авиационни модели в 1/72 на фирмата, излезе през 2004 г. и беше възторжено посрещнат в моделистките общности по света.

Кутия. Компактна (и все пак достатъчна като обем), от средно твърд картон, с горно отваряне. Рисунката на капака е чудесна. P-51 атакува вражеско съединение в Сахара, трасетата на 20 мм. снаряди придават допълнителен драматизъм. Типично за Academy на страничната стена на кутията има и снимки на готов модел.

Части на модела. Четирийсетина части от сива пластмаса, отляти на две рамки и седем прозрачни детайла на отделна платка. В комплекта има още стойка за закрепване на модела, при желание да бъде показан в полет, както и две платки с части за джип Уилис, с ремарке с табела "Follow Me". Частите за джипа ги продадох Embarassed и затова не съм ги снимал. Извинявам се на любителите на наземна техника, но за мен джипката изобщо не представляваше интерес. Сега обратно към P-51. Частите са добре отляти, без дефекти, с отлична, фина, вътрешна разшивка. Интериорът на кабината е доста добър за мащаба. Освен дежурните табло, седалка и лост за управление са дадени детайли по страничните конзоли на частите с фюзелажа, оборудване зад седалката и мъничка фотокамерка от 4 части, която се монтира зад пилота и обективът и "гледа" през страничното прозорче. Подът на кабината, който на реалната машина се явява и горна стена на центроплана е коректно извит. Нишите на основния колесник са сравнително подробни, със структурни детайли и малко проводници и хидромагистрали, за мен напълно достатъчно за мащаб 1/72. Опашната стойка е отлята заедно с колелото, а капаците на нишата са отляти заедно с частите на фюзелажа, което за мен е предимство. Подтелният тунел е с характерната за модификацията форма и има отделен детайл за радиатора, който се монтира в тунела. Тунелът може да се направи отворен или затворен. Цевите на крилните оръдия са добре отляти, с оребряване. Има два вида антенна мачта, която се монтира зад пилотската кабина. Окачваемо въоръжение няма, което е коректно за модификацията. Прозрачните части се състоят от челна козирка, остъкление на кабината, две полуовалчета за страничните прозорчета, два крилни фара и прицел. Качеството е без забележки. Кабината не може да бъде оставена отворена, освен ако не се среже детайлът с остъклението. Сега малко за недостатъците. Липсват силовите цилиндърчета на капаците на основния колесник, които покриват колелата. Между другото, те като правило липсват на почти всички Р-51 1/72, с изключение на Tamiya например. Друг недостатък е грубият вид на платнената обшивка на кормилата за височина и посока. Изглеждат като направени от ламарина, от тази, с която ограждат строежите. Все пак с малко кит и шлайфане това е лесно поправимо.

Ваденки. Добре напечатени, с хубави цветове. Има малко служебни надписи и маркировки. Дадени са маркировки за две машини:
P-51 (F-6A-NA) s/n 41-37322, 154th OS/68th OG, пролетта на 1943г., Северна Африка. Има надпис на носа "Mah Sweet Eva Lee". Има доста снимки на тази машина и по мои впечатления ваденките са коректни;
P-51 (F-6A-NA) s/n 41-37365, 111th TRS/68th TRG, есента на 1943г., Берто, Алжир. Има рисунка на носа с насекомо (може би комар) с фотокамера в пипалата и надпис "SNOOPERS".

И двете машини са в стандартен за USAAF камуфлаж (Olive Drab отгоре и Neutral Grey отдолу)

Инструкция. Добре напечатена, 8 страници, без ребуси и загадки. Съдържа кратка историческа информация, инструкции за сглобяване в 9 стъпки, схеми за полагане на ваденките и боядисване, и разбивка на частите по рамките.

Заключение. Най-добрият ранен Р-51 в 1/72. Виждал съм предложението на Italeri, което е много по-назад от този модел. Не очаквам някакви сложности при сглобяването. Частите изглеждат добре премислени. Цената е много добра, за това, което се получава. За съжаление не съм виждал този модел в родните магазини, но пък поне за мен това не представляваше проблем.