С разрастването на Втората световна война, машините, които се използват по бойното поле стават все по-големи. Когато обаче те бъдат повредени, връщането им от фронтовата линия се оказва нелека задача. Sd.Kfz.9 и трейлъра Sd.Ah.116 са изправени точно пред тази задача. В различни варианти, влекачът е построен в почти 2500 единици до края на войната. Най-много са произведени възстановителни машини. Оборудвани са с мощния Maybah HL 108 дванадесет цилиндров двигател, осигуряващ 270 к.с. Официално познато като Sd.Ah.116, ремаркето тип 116, в тандем с влекача, осигуряват транспортирането на танкове с тегло около 22-23 тона - Pz.Kpfw.III, Pz.Kpfw.IV и самоходни оръдия.

Релийз 2006 година. Кутията е доста голяма. Гланциран картон със спокоен и идилитичен боксарт. Отстрани има цветни схеми на готовата машина. Вътре е преградена на две, като в едната част са детайлите за трейлъра, а в другата (под цветен капак) - детайлите за влекача. Всички платки са опаковани индивидуално в найлонови пликове.

В найлонов плик има 13 винилови гуми, с чудесна текстура, кухи отвътре като истинските гуми и с надписи отстрани. десет от тях са за трейлъра, а три за влекача.

В найлонов плик е дадена 450 мм връв 0,5 мм, имитираща въжета. При нея има и верига 1.1х0,7х50 мм.

Също в найлонов плик е дадено опаковано и декалното листче. Декалите са без забележки, без разминавания на цветовете. При декалите е прозрачното фолио за ветроупорното стъкло на влекача. за трейлъра не са предвидени стъкла...

Инструкцията е тип книжка с общо 20 страници. Изработването на влекача е дадено в 18 стъпки, а трейлърът се изработва в 10 стъпки. Декалите позволяват изработването само на една машина. Цветът е немско танково сиво. Цветовете са по Mr.Color.

Влекач:

Платка А - 35 детайла от сива пластмаса, отливката е без забележки. Ежекторите са от вътрешната страна на детайлите. Плюсовете - ветроупорното стъкло е представено съвсем реалистично, има чудесен двигател, . Минусите - рамката на малкото стъкло пред водача е доста дебела, перката на двигателя е отлята за блока, клещите (по Трумпетерски) също са отляти за корпуса.

Платки В - 2 бр., или 2х35 детайла - основно колелета за ходовата част, елементи на екстериора. Добра отливка от сива пластмаса, без забележки. Ежекторите са доста големички и са от вътрешната страна на детайлите, включително и по колелетата.

Платка С - 29 детайла от сива пластмаса - горна част на корпуса, елементи по екстериора, отливката е без забележки. Естествено двете лопати са отляти на корпуса... По детайл 33 има леки всмукнатини. Вратите за страничните шкафове са отляти за корпуса. Малките капачета на надмоторния капак също не е предвидено да се оставят отворени.

Платка D - калници, радиатор, водещи ролки, приборно табло. Общо 11 детайла. самият детайл 11 е доста интересен - представлява мини стенд за сглобяване на пластмасовите тракове. Въпреки, че има предвидени винилови вериги, които са пластични, меки и с добра текстура, Trumpeter предлагат и две платки EX4, всяка с по 50 детайлчета - тракове и тампони. Именно за тяхното добро сглобяване е предвиден детайл 11. Пластмасовите тракове са от черна пластмаса, много по-впечатляващи като детайлност от виниловите. Разбира се, отрязването от държачите и последващата обработка на всичките СТО детайла ви гарантира неучастие на следващата изложба на клуба, поради липса на време.

Последният детайл е за рамата на влекача. Добра отливка, дадена е и скоростната кутия, която е отлята за самата рама.

Трейлър:

Платка А с 41 детайла. Добра отливка, без забележки. Дъските по корпуса са представени с много добра текстура, захващането на детайлите е прецизирано добре, ежекторите са разположени от вътрешната част на детайлите.

Платка В с 37 детайла. Лопатите този път са дадени отделно. Отливката е безупречна, а някои детайли са истински шедьоври с текстурата и с перфектната си отливка.

Платка С съдържа 10 детайла - рама в две части (горна и долна) и джанти. Безупречна отливка, чудесна текстура на дървените елементи.

Последният детайл е кабинката на водача на трейлъра. Както споменах по-горе, за нея няма предвидени стъкла от прозрачно фолио. ще трябва да си направите сами. Гюрука е зле - стои изкуствено, а вратата не е предвидено да се отваря. Определено ще се наложи да изработите сами горната част - шпригли от подходяща тел и подходяща материя, вместо брезент.

Trumpeter предлага отделно и само трейлъра.

Като заключение - по-добрият модел, в сравнение с Revell. EDUARD предлагат чудесен ец за влекача. Закупен е от "Нирахоби" за 43 лева.