In-Box Previews

Nakajima Ki-43-II KAI "Hayabusa" ("Oscar") AML в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител AML
Мащаб 1/72
Каталожен Номер 72043
Описание:

Създаването на едномоторният изтребител Ki-43 започва през декември 1937 година. Първият от трите опитни екземпляра извършва първият си полет през януари 1939 година. Самолетът е свободноносещ моноплан с прибираемо шаси и звездообразен двигател Nakajima Sakae Ha-25 с мощност 975 к.с. Пилотът разполага със закрита кабина. Изпитанията на опитните образци обаче показват лоша маневреност и десет предсерийни самолета са произведени с намалена маса и крило с увеличени маневриращи площи. Самолетите са поръчани под обозначение Армейски Тип 1 Изтребител Модел 1А Хаябуса (Army Type 1 Fighter Model 1A Hayabusa) (Ki-43-1a). Подобрените опитни самолети Ki-43-II летят с по-мощните двигатели Nakajima На-115; с бронезащита, самозапушващи се горивни резервоари и намалена разпереност на крилете. Този модел започва да се произвежда под обозначение Ki-43-IIa. Окончателният вариант на самолетите Hayabusa (странстващ орел) е самолетът Ki-43-III. Произведени са общо 5919 истребителя, които активно вземат участие в бойните действия до края на войната и получават кодово име от съюзниците "Oscar". В началото на военните действия "Oscar" бие по маневреност всеки противников самолет, но бързо губи славата си след навлизането на нови съюзнически машини. Към края на войната играе по-скоро дефензивна роля, отколкото като изтребител. Въпреки това, в ръцете на опитни пилоти, "Oscar" продължава да се бие успешно дори и с превъзхождащи по показатели машини.

Ki-43-II KAI: обединява прогресивните изменения на Ki-43-IIa и Ki-43-IIb.

Кутията е с капак, от картон. Боксартът опредлено е надъхващ. Отстрани на капака има изобразени цветно три от предлаганите камуфлажни схеми.

В кутията намираме инструкция, найлонов плик, в който има една платка с детайли, плик със смолни детайли, декален лист, вакуумни фанари.

Инструкцията е от два прегънати листа А4, като външният е пълноцветен печат и представя пълни схеми на четирите предлагани от AML варианта на камуфлажа. Изработката на модела е представена в девет стъпки, като аз никъде не намерих обозначения за цветовете.

Декалите са отпечатани много добре от AML. Изглеждат фини и нямат разминавания в цветовете. Все пак препоръчвам хиномару-тата да си ги пръснете с шаблон.

Пълноцветните камуфлажни схеми са на следните машини:

1. Ki-43-II KAI, 1st Chutai 1 st Sentai, May 1945, Yontan AB

2. Ki-43-II KAI, flown by Maj.Toyoki Eto, Commander of 64th Hiko - Sentai, July 1944, Saigon AB, Indo-China

3. Ki-43-II KAI, flown by W.O. Norio Shindo, 64th Hiko-Sentai, 1st Chutai, March 1944, Birma

4. Ki-43-II KAI, 102nd Hiko-Sentai, 2nd Chutai, late 1944, Kita - Ise AB, Mie

Детайлите за самолета са разположени на една платка от сиво-синя пластмаса. Общо са 31 детайла. Отливката е сравнително добра. Разшивката е вдлъбната и доста преекспонирана, а на места и... крива. Но пък съвпада с наличните чертежи. Леяци има по двата детайла за двигателя и по основните колелета. Ако искате да раздвижите механизацията ще се наложи да отрежете елероните, които за щастие са разположени на горната половина на крилата. Капаците на основният колесник са доста дебели, а витлото се събира на части, което предполага задължителна прецизност при задаване ъгъла на лопатите. Видими дефекти (вдлъбнатини) има по двата подкрилни резервоара. за щастие лесно се запълват с кит.

В комплекта се предлагат два вакуумни фанара. Фрейминга им е доста добър, а прозрачността - на ниво.

Смолните детайли включват - страни на кокпита, шахти на основния колесник, основа на кокпита, ауспуси, обтекател за двигателя, основни колелета, тръба на Пито, приборно табло, ръчки и лост за управление, мерник и два еднотипни литъка с облегалка за пилота, подкрилни държачи за резервоарите. Детайлизацията е на много добро ниво, но следва да се има предвид, че почти нищо не се вижда, дори и да оставите фанара отворен. Лично за мен слабост е приборното табло, което би следвало да е ецвано с филм. Друга слабост са отлятите колани по седалката на пилота. EDUARD предлагат предварително оцветени ецвани колани за японски самолети, с които за щастие съм се снабдил. Също така може да ползвате сета на EDUARD с кат.№ 72125 за Ki-43-I на Fujimi, от който ще може да замените повечето от смолните детайли.

В инструкцията е отбелязано поставянето на детайл 21 под кабината, но този детайл е за Ki-43 III-Koh, така че на Ki-43 II-Kai не би следвало да се монтира.

В заключение - добър модел на този чудесен самолет. Не е за начинаещи моделисти.

Моделът е закупен от "Нирахоби" за 18,20 лв.

Признавам, голяма "вина" за любовта ми към този самолет има публикуваната тук статия за Сатоши Анабуки.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 663

Видяно: 680

Видяно: 644

Видяно: 655

Видяно: 640

Видяно: 670

Видяно: 650

Видяно: 680

Видяно: 640

Видяно: 686

Видяно: 641

Публикувано от: simo на 2009-01-10
Видяно: 2156