In-Box Previews

Kawasaki Ki-61-Id Hien (Tony) Tamiya в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител Tamiya
Мащаб 1/72
Каталожен Номер 089
Описание:

Един от любимите ми самолети в "Pacific Air War" - игра, която не можех да спра да играя през 90-те на архаичния 486DX4. Самолетът си е чисто японски, снабден с лицензионния немски двигател DB 601, монтиран на знаменитите изтребители Bf.109E и Bf.110. Фирмата KAWASAKI заема уникална позиция в системата на японското самолетостроене - доставяла е самолети само за армейските ВВС (IJA) и за разлика от другите производители е използвал двигател с течно охлаждане във време, когато останалите са залагали твърдо на звездообразните двигатели с въздушно охлаждане.

Работата над самолета започва в края на 1940 год. под ръководството на Takeo Doi. През декември 1941 год. опитната машина прави своят първи полет. На самолета (в разрез с традиционният японски подход) е имало и доста важни детайли, характеризиращи съвременните тогава самолети - протектирани резервоари, бронестъкло и брониран гръб. Пилотите изпитатели общо взето са доволни от новата машина, но ръководството на IJA все още смята, че машината е твърде неповратлива. През цялата 1942 год. машината преминава различни изпитания и когато е готова за серийно производство, двигателят вече изглеждал твърде слаб. Немците по това време снабдявали своите Bf.109G с двигатели DB 605 с мощност 1120 kW.

Въпреки това Ki-61 се оказва значителна стъпка напред в сравнение с предходните армейски изтребители. Благодарение на усилената си конструкция и добрата защита, обичайната американска тактика "удари и бягай" значително губи своята ефективност. Ki-61 не се запалвал от едно попадение, от него не било лесно да избягаш, а маневреността му просто била превъзходна.

Но пък и проблемите при самолета не били малко - например слабото въоръжение, което в началото се свеждало до едва 7,9 мм картечници, усилено до 20 мм оръдия (Ki-61-Ic) и 30 мм оръдия при Ki-61-Id. Друг основен проблем била технологичността на DB 601, която трудно ибла достигана в заводите на KAWASAKI, да не говорим за високите изисквания към горивото и смазочните материали.

Когато самолетите на САЩ започнали да се появяват над Япония, Ki-61 става основен изтребител на японската ПВО. Той бил едва ли не единственият, притежаващ достатъчно височинни характеристики, за да се бори успешно с B-29, летящи на височини над 8000 м. Въпреки проблемите с двигателя и въоръжението, самолетът се представя много добре при защитата на небето над Япония. Получава развитие с нов, по-мощен редови двигател (Ki-61-II), а след разрушаване на завода, произвеждащ двигателите, много планери получават звездообразен двигател, а новият самолет се обозначава като Ki-100.

Моделът... Ах, моделът... нито Hasegawa, нито Fine Molds, нито дори RS Models, предлагащи варианти на Ki-61 не могат да достигнат висотата на TAMIYA. Защото TAMIYA си е TAMIYA. След като правих модели в 1/72 от Hasegawa и Fine Molds, мислех че съм приключил с този самолет. но новината от Tamiya ме грабна шеметно бързо и преди да се усетя, вече имах на бюрото си заветния нов модел.

Кутията е стандартна - картонено дъно и гланциран капак. Боксартът е спокоен, изобразяващ ki-61 в покой на летище. Отстрани има цветни репродукции на предлаганите камуфлажни схеми. В нея намираме листовка с цветовете на Tamiya, кратка информация на японски и немски за самолета на отделна листовка, листовка с отделна камуфлажна схема на 2nd Lieutenant Shunzo Takashima, 244th Air Group, Chofu Airbase, May 1945 - сребрист дурал със зелени петна, инструкция, декален лист, два плика с детайли.

Инструкцията е тип чаршаф от десет страници, черно бял печат. Схемите за изработване на модела са на страници от едве до шест. Диаграмите са разбираеми и ясни. Предложени са и две камуфлажни схеми - Captain Teruhiko Kobayashi, 244th Air Group, Chofu Airbase, February 1945, и машина от 19th Air Group, Luzon, Philippines, 1945.

Декалите са в отделен запечатан плик, отпечатани са без забележки и дават възможност да се изработят посочените машини.

В запечатан найлонов плик има платка с прозрачни детайли и плик с poly-caps. Прозрачните детайли са три - фанар за кабината, фар за крилото и прицел. Единственият недостатък е невъзможността да се остави отворен фанара, тъй като е отлят на цяло. Прозрачността и фрейминга са на изключително високо ниво.

Основните платки с непрозрачни сиви детайли са две - голяма и малка. Запечатани са в отделни пликове. Платка А предлага 39 детайла за интериора и екстериора, отляти от сива пластмаса, без дефекти, с фина гравировка, с отлично стиковане и добре обмислени сглобки. Предвидено е оребрение за допълнителна якост на крилата и фюзелажа. Моделът предлага изключително подробен интериор, като декалите включват колани и приборно табло. Ювелирно са пресъздадени и шахтите на основния колесник. На платка В са разположени общо осем детайла, като капакът над двигателя е изработен със съответните ключалки и позволява да се остави отворен, ако разбира се, намерите и монтирате подходящ двигател, какъвто в модела няма. Членението издава и бъдещите планове на Tamiya да предложи развитие на линията Ki-61.

Моделът е уникален сам по себе си и оставя далеч в класацията моделите на този самолет от другите фирми. Tamiya предлага отделно декален комплект с камуфлажните петна, необходими за изработка машината на 2nd Lieutenant Shunzo Takashima. Декалите са с изключително качество, филмът е почти незабележим, а самите петна предлагат изключителна липса на контрастност. Никога не съм опитвал с подобен вид едроплощни декали, затова и добавих комплекта с кат.№ 12683 към модела.

В заключение - независимо от малко по-високата цена, в сравнение с аналогичните модели, продуктът на Tamiya е върхов продукт, представящ по изключителен начин този уникален самолет. Горещо препоръчвам!


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 48

Видяно: 46

Видяно: 44

Видяно: 42

Видяно: 44

Видяно: 44

Видяно: 43

Видяно: 44

Видяно: 45

Видяно: 43

Видяно: 47

Видяно: 42

Видяно: 42

Видяно: 44

Видяно: 46

Видяно: 50

Видяно: 46

Видяно: 45

Видяно: 45

Видяно: 47

Видяно: 43

Видяно: 44

Видяно: 43

Видяно: 43

Видяно: 45

Видяно: 43

Видяно: 44

Видяно: 42

Видяно: 43

Видяно: 46

Видяно: 45

Видяно: 47

Публикувано от: ARTU на 2018-06-07
Видяно: 114