In-Box Previews

Messerschmitt Me 1101 Nachtjager Dragon в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител Dragon
Мащаб 1/72
Каталожен Номер 5014
Описание:

Messerschmitt Р.1101 е лек изтребител за въздушен бой, с един реактивен двигател. Конструктивно представлява целометалически полумонокок от леки сплави с ограничено използване на стомана. Двигателят е разположен в предната част на тялото. Отворът на въздухозаборника е в носа, а реактивното сопло е в отдолу в средната част на тялото, без удължителна тръба. Пилотската кабина е в носа и предлага отличен обзор на пилота. Зад кабината има три горивни резервоара с общ обем 1370 литра. Крилни резевроари довеждат количеството гориво до 1850 литра. Предвижда се използването на допълнителни резервоари - два по 250 литра под полукрилата и 600 литров под тялото (т. нар. "Dackelbauch", "Дакелско коремче"). На мястото на "Dackelbauch"-а може да се вземе 500 kg бомба, с което самолетът придобива характер и на скоростен бомбардировач за щурмуване на укрепени цели.

Предвидено е многовариантно въоръжение. Основната схема е 4 х 30 mm оръдия МК 108 с по 80 изстрела на цев. Като прехващач самолетът ще има 6 х 30 mm оръдия с по 60 изстрела на цев или 2 х 30 mm оръдия и 4 управляеми ракети "въздух-въздух" Kramer Х-4, а щурмовият вариант само 2 х 30 mm оръдия с по 200 изстрела на цев и 500 kg бомбов товар. Предвидено е оборудване на прехващачите и с най-новата разработка на "TELEFUNKEN", радарът с параболична антена FuG 240/3 "Berlin N 3".

Крилото на Р.1101 е това, което го прави предвестник на бъдещето. То е двунадлъжниково, леко трапецовидно, с двусекционна предкрилка по атакуващия ръб. На изходящия има задкрилка тип "Фаулър" с голяма площ. Първоначално се предвижда да се построи прототип с неподвижно крило със стреловидност по атакуващия ръб 40 градуса. Но на чертожните дъски в Оберамергау са проектите за управлявано от мощни хидроцилиндри крило с променяща се в широки граници по желание на пилота стреловидност. На прототипа крилото е можело да се поставя от техниците на земята в три различни позиции.

Хоризонталните плоскости на първия прототип са разположени ниско, на опашната част на тялото. Предвидено е на ракетно въоръжените прехващачи те да са изнесени високо, на върха на хоризонталната плоскост. Схемата "високоплощник" определя и вида на колесника. Той е триопорен с носово колело. Крепи се и се прибира в тялото, обратно на посоката на полета. Крилото е останало "чисто", което е благоприятно както в аеродинамично, така и в якостно отношение.

На 29.04.1945 год. американски войници откриват скритият и недовършен прототип на Me P.1101 V1 в околностите на Oberammergau. Част от документацията обаче липсва, тъй като американците са били изпреварени от французи. Самолетът е разглобен, пренесен е отвъд Атлантика и в базата "Wright Patterson" започват изпитания с него. Адаптиран му е американски двигател на фирмата Allison и му поставят 6 х 12,7 mm картечници "Browning", по три от всяка страна на въздухозаборника. Прототипът е предаден на фирмата Bell Со през 1947 г. На 20 юни 1951 г. започват изпитания на експериментален самолет BelI Х-5, брат-близнак на Р.1101, при който е осъществена идеята за променлива в полет стреловидност в граници от 20 до 60 градуса. По време на петия изпитателен полет на 27 юни 1951 г. за пръв път в авиационната история по време на полет е осъществена промяна на стреловидността на крилото. Идеята, заложена в Messerschmitt P.1101 оживява...

DRAGON е предлагал два варианта на този свой модел - дневен и нощен (настоящият). Нощната версия е препакетирана от REVELL - естествено без фотоецваните детайли. Моделите не се преиздават и може да се каже, че са "колекционерска" рядкост.

Кутията е от твърд картон с цветен гланциран капак. На капака имаме изобразена динамична нощна битка, отстрани има три снимки на готовия модел и информация, че моделът е с произход Хонг Конг, 1993 година.

В кутията, грижливо опаковани в два найлонови плика, са голямата и малка платки с детайли, платка с прозрачен детайл, инструкция, декали и найлоново пликче с метални детайли, грижливо прихваната с телбод за картона от вътрешна страна на кутията.

Инструкцията е разгъваща се като хармоника, с осем страници, чернобяла с допълнителен светло син цвят. На първа страница има кратка история на самолета на шест езика, под чернобял боксарт. На втора имаме обозначения на необходимите цветове по Gunze Sangyo и Italeri, плюс черно бяла снимка на готов модел. Изработката е дадена в девет стъпки на следващите четири страници. Схемите са големи, разбираеми и добре отпечатани. Имаме схема на платките с детайлите на една страница и една страница с предлаганата камуфлажна схема - Messerschmitt Me-1101, Berlin 1945, изцяло сив самолет с тъмни петна - типичен нощен камуфлаж.

Декалите са сравнително подробни, добре отпечатани, но жълтеещи поради достолепната възраст на модела. След един ден на слънце се пооправиха. Хубавото при тях е, че са дадени двуцветни цифри за бордовите номера, което позволява различни комбинации.

Пластмасовите детайли са отляти от светло сива пластмаса, с фина вдлъбната разшивка и без видими дефекти.

Платка А съдържа 32 детайла - черупки на фюзелажа, крила, стабилизатори, елементи на интериора, колесниците и шахтите. Разчленяването на задното оперение показва, че вероятно DRAGON са имали планове и за прототипа с долно хоризонтално оперение. Капаците на шахтите на колесника са постни от вътрешна страна, имат несъразмерно големи панти, които трябва да се заменят. Мерникът е отлят отделно, но в този си вид е по-скоро за изхвърляне. Интериорът е бедничък и предполага една фуга по дължина на пода на кабината. Мястото за тежест е доста малко, но следва да се има предвид, че самолетът ще поляга назад.

Платка В съдържа 28 детайла - четири за двигателя, 12 за две ракети Kramer X с държатели, и останалите за подкрилните резервоари и стойките за радара. Отливката е без забележки.

На платка С е разположен единственият прозрачен детайл - фанар за кабината. Има гравиран фрейминг, с малко повече старание може да се отреже и направи отворен. Но операцията се обезсмисля от дебелината на пластмасата.

Платката с фотоецваните детайли съдържа приборно табло с гравирани уреди, две странични приборни конзоли за кабината, две антени и 8 вертикални антенни пръчки за радара. Последните е изглеждат никак мащабно, широки са и са плоски, поради което препоръчвам замяна с подходящ изтеглен литник или тел.

В заключение - много добро моделче за всички фенове на германските проекти от края на Втората световна война.

Моделът е придобит от E-Bay.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 459

Видяно: 429

Видяно: 435

Видяно: 428

Видяно: 403

Видяно: 419

Видяно: 423

Видяно: 432

Видяно: 416

Видяно: 409

Видяно: 412

Видяно: 409

Видяно: 427

Видяно: 401

Видяно: 409

Видяно: 419

Публикувано от: ARTU на 2013-10-08
Видяно: 1323