In-Box Previews

15 cm Panzerwerfer 42 auf sWS MACO в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител MACO
Мащаб 1/72
Каталожен Номер 7204
Описание:

В края на войната малък брой sWS получават монтирани 150 мм установки Nebelwefer ((15cm Panzerwerfer 42 auf sWS). Единствената снимка на тази модификация, на която съм попадал, е на машината със собствено има THOR.

Моделът на MACO е логично продължение на линията им sWS. Кутията е от картон, със странично отваряне. Боксартът е пастелно-безличен, като изображението (вероятно компютърно генерирано) е постно и наложено на идилитичен фон, който е предварително размит с цел фокусиране върху бойната машина.

На гърба на кутията има камуфлажна схема на необозначена машина или част. Камуфлажът е едноцветен Dunkelgelb със зелени линии. Боите са дадени по Revell Acryl, ModelMaster Acryl, ModelMaster и Lifecolor.

По информация от кутията, частите вътре са 220, а моделчето трябва да е с дължина 10,0 см.

Инструкцията е черно-бяла компютърна графика, отпечатана на по-тежка и гланцирана хартия, тип чаршаф, оформена със сгъване през средата като книжка. Стъпките за изработване на модела са общо 16, добре визуализирани и чудесно отпечатани.

Декалният лист е предвиден за цялата серия sWS на MACO. Съдържа декал за приборното табло, осем вида регистрационни табели (предна и задна), декал за приборното табло, декал за собствено име THOR, и обозначения вероятно за пленена от американците машина. На гърба на кутията има обозначение кои точно декали са за конкретната машина.

Самите детайли са разположени на общо три платки, запечатани в общ найлонов плик. Две от платките са от стандартния набор за sWS, а третата е добавената каросерия и кабина за двете версии от настоящия кит. Казвам две, защото може да изработите 15 cm Panzerwerfer 42 auf sWS или Munitionsfahrzeug fur Panzerwerfer.

Първата платка се състои от две половини – части за рамата, окачването и елементи по машината, и ходова част – вериги, колелета, елементи на екстериора.

Втората платка е дублираната втора половинка от голямата платка, със същите елементи по ходовата част.

И двете платки са отляти от светла пясъчно жълта пластмаса, като на пръв поглед детайлите са изключително фини и правдоподобни. Няма никакви следи от всмукнатини или дефекти. За съжаление има следи от ежектори на явно неподходящи места – външните страни на елементите за рамата, лицето на колелета от верижната част.

За самите вериги, които са от цели парчета и отделни тракове, мога да говоря само със суперлативи. Тънкостенни, с чудесна текстура на куплираните елементи, прецизност на двата вида отделни тракове. Дръжките на шанцовия инструмент, лостовете в кабината, кормилните щанги и габаритите, са едни от най-фините пластмасови детайли, които съм виждал, като дебелината им е от 0,4 до 0,6 мм.

Третата платка с детайли е от сива пластмаса, като детайлите са с доста по-дебела и груба отливка. Тук са дадени елементите на бронираната кабина, каросерията, както и елементите на установката. Има следи от ежектори по долната част на каросерията, под калниците, на гърба на облегалките, от вътрешна страна на люковете. Ежекторите се набиват на очи по повърхността на ракетната установка и разположението им там е крайно неподходящо. Няма следи от всмукнатини. Отливката определено е по-добра и по-фина от тази на sWS Gepanzert (MACO 7207). Няма текстура по вътрешната част на кабината, а подът е гладък. На люковете са предвидени заключващи механизми от вътрешна страна и ръкохватки от външна. Бойното отделение е празно, няма ги стелажите в бойното отделение, не е предвидена седалката на оператора на въоръжението и елементите за управление на куполата. Не е отлято доста характерното окабеляване по ракетната установка.

Добра опция е наличието на картечница MG-34 за отбрана от авиация. Въпреки, че картечницата на тази машина би трябвало да е MG-42.

Като заключение – хубав модел на интересна машина. Цената е съизмерима с предлаганото качество.

Може да се снабдите и с фотоецван сет за машината – NH Detail кат.№ 72-028 15 cm Panzerwerfer 42 auf sWS Detail Set.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 564

Видяно: 597

Видяно: 581

Видяно: 586

Видяно: 584

Видяно: 585

Видяно: 563

Видяно: 575

Видяно: 532

Видяно: 549

Видяно: 549

Видяно: 550

Видяно: 541

Видяно: 535

Видяно: 529

Публикувано от: ARTU на 2011-03-03
Видяно: 2002