In-Box Previews

Nakajima Ki-115 Tsurugi "Battle of Tokyo" Special Hobby в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител Special Hobby
Мащаб 1/72
Каталожен Номер SH 72199
Описание:

„Специален щурмови самолет Ki-115 Tsurugi („Сабя”) се е разработвал по официална заявка на командването на японската армейска авиация, която е дадена на NAKAJIMA на 20 януари 1945 година. В съответствие с тази заявка е трябвало да се създаде прост и евтин самолет за еднократна самоубийствена атака на вражески кораб. При това той е трябвало да бъде опростен за производство и пилотиране, и да може да носи една бомба среден калибър. Шасито е трябвало да бъде неприбираемо, като крейсерската скорост да е не по-малка от 340 км/ч, а в момента на атака – не по-малка от 515 км/ч. За силова установка се е предвиждало да се използва кой да е масов двигател с мощност от 800 до 1300 к.с.

Независимо, че самолета се е предвиждало да бъде изработван в малки работилници от неквалифициран персонал и от достъпни материали, крилото е било направено напълно съвременно – от дуралови сплави. Само че, като се изяснява по-късно, площта му се е оказала доста малка. Първоначалният вариант на крилото не е имал механизация и е предвиждал само елерони.

Фюзелажът имал смесена конструкция, основата на която била от заварени стоманени тръби. Фюзелажът между капота и кабината имал дуралова обшивка, а в опашната част – платнена. В района на центроплана е било направено място за поставяне в полупотопено положение 800 кг бомба. Такова решение снижавало челното съпротивление на самолета, но затруднявало поставянето на бомбата. Тъй като полетът бил еднократен, било решено да не се обръща внимание на този недостатък.

Кабината е открита и с минимално оборудване. Отпред е имало предпазна козирка, а в задната козирка на гаргрота са били предвидени две странични прозорчета. В челното остъкление е бил поставен най-обикновен телескопичен прицел, който облекчавал воденето на самолета към целта при атака.

Главната особеност на силовата установка била, че е можело да бъде монтиран всеки един достъпен двигател към съответния момент, с мощност не по-малка от 800 к.с. За това била проектирана специална моторама, която имала четири универсални точки на закрепване. Въпреки това, всички самолети били снабдени с един двигател - Nakajima 23 (Hа-35 - армейски тип 99, модел 2). Той представлявал двуредна 14-цилиндрова цвезда, с максимална мощност 1360 к.с. и 960 к.с. на височина 6000 м. Той задвижвал трилопатен метален винт с постоянна стъпка и диаметър 2,9 м. Горивният резервоар бил монтиран във фюзелажа над центроплана, като неговите 450 л обезпечавали полет от 1000 до 1200 км.

Шасито било по класическа схема, стойките на основния колесник се изхвърляли веднага след излитането. При първия му вариант не е била предвидена амортизация и спирачки. Изготвяло се от стоманени тръби.

Първият прототип на Ki-115 е сглобен през март 1945 год. и веднага е подложен на изпитания., които завършват с пълно фиаско. Главната причина за това се свеждала до неадекватното шаси, което без амортизация и спирачки, правело рулирането по земята невъзможно. Освен това малкото крило, без предвидена механизация, не позволявало на самолета да се отдели от земята.

Започнали доработки на самолета, но не дотам радикални. Особено що се отнася до шасито. В началото разработили нови стойки, но отново без амортизация. Това не дало съществен ефект, което наложило добавяне и на най-обикновена гумена амортизация.

За съкращаване на разстоянието при излитане в задната част на крилото били монтирани неголеми задкрилки. За това било необходимо да се усили крилото в това място и да ес монтира система за спускане и прибиране на задкрилките. Това позволило една машина да бъде издигната във въздуха за полетни изпитания. Резултатите не били много доблри – машината все пак се вписвала в изискванията за скорост и обсег, но била трудна за пилотиране и с неудовлетворителен обзор от кабината. Въпреки това Ki-115 е предаден за серийно производство.

Паралелно с производството продължавало и усъвършенстване на конструкцията. Два самолета били снабдени експериментано с ракетни ускорители, което увеличавало скоростта при атака.

За радикално подобряване на летателните характеристики се разработвала модификация на самолета с крило, с увеличена площ. То имало изцяло дървена конструкция, като само елероните били от дурал, с обшивка от платно. Кабината на новия самолет била изместена напред и с подобрен обзор. Този вариант имал обозначение Ki-115b (Ki-115 Otsu).

До края на войната са построени 105 самолета, в това число един прототип. Независимо от големия обем на производството, нито един от тези самолети не бил използван в бойни условия. Въобще за тяхното съществуване станало известно едва след войната, когато съюзническата техническа комисия извършила инспекции в японските военни предприятия. Нейните представители с интерес разглеждали самолетите за „специални щурмови атаки”, за чието съществуване разузнаването дори не подозирало. Именно тгогава са проведени серия полетни изпитания на изправните самолети и са направени снимки, на които е запечатан облика на тези необичайни машини.

Кутията е стандартна за Special Hobby - картон със странично отваряне. На капака - боксарт с машината, който е леко несериозен - предполага се, че самолетът е за еднократна употреба и едва ли ще има машина с такова износване. На гърба са дадени цветни камуфлажни схеми на предлаганите три машини.

В кутията има инструкция и найлонов плик с детайли. Инструкцията е тип книжка с 10 страници. На първата страница има кратка история на самолета, на втора - схема на детайлите. Изработката на модела е дадена в 10 стъпки от трета до шеста страница. Схемите са сравнително добри и дават яснота за конкретното място на детайлите. Страници 7, 8 и 9 са за камуфлажните схеми.

Предвидени са три схеми:

- Ki-115, Tokyo, Spring 1946 (fictive marking)
- Ki-115, ATAIU-SEA, Singapur, April 1946.
- Ki-115, Okinawa, January 1946 (fictive marking)

Цветовете са дадени по Gunze Sangyo.

Декалите са отпечатани от AVIPRINTс чудесно качество и без дефекти. В техния плик има малка фотоецвана платка с приборно табло и елементи по екстериора и интериора, с включен филм за приборното табло. Детайлите са с чудесна текстура. Предвиде е и набор смолни детайли, включващ смолна бомба, двигател, ауспуси, въздухозаборници. Чудесно са изработени и не се забелязват дефекти.

Остъклението е представено от два детайла - челна козирка и гаргрот. Дебелината е поносима, текстурата добре изразена. Прозрачността е много добра, но има изкривявания, породени от дебелината на детайлите.

На една платка от сива пластмаса са разположени детайлите, необходими за изработка на модела. Детайлите са общо 47. Гравировката е фина вътрешна, с добре оформени технологични люкове. Неприятно впечатление прави дефект на матрицата на стойката на основния колесник, което на практика я прави неизползваема. Препоръчвам изработването му от подходящи фини метални тръбички и тел.

При напасването на тялото не се забелязват големи разминавания. Проблем се явява разликата при кокпита - приборното табло трябва да се измести назад, самият кокпит да се свали леко надолу, както и да се изработи от подходящи профили рамката, на която е закрепена седалката.

В заключение - не лош модел на този самолет, до момента без алтернатива, като изключим смолна такава. Неприятно впечатление прави набързо свършената работа от страна на Special Hobby, както и дефектната матрица в областта на стойките на колесника. Фирмата предлага и модел, с каталожен номер 72198, който съдържа същите детайли, като разликата е само в декалите, които са за реални машини.

Вносител - "Нирахоби" на цена около 24 лв.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 589

Видяно: 591

Видяно: 555

Видяно: 566

Видяно: 542

Видяно: 549

Видяно: 511

Видяно: 522

Видяно: 524

Видяно: 505

Видяно: 539

Видяно: 558

Видяно: 545

Видяно: 522

Публикувано от: ARTU на 2010-11-24
Видяно: 1895