In-Box Previews

E-2C Hawkeye 2000 Fujimi в мащаб 1/72 от Димитър Терзииванов (DDt)

Производител Fujimi
Мащаб 1/72
Описание:

Кутия: Гланциран картон с горно отваряне и снимка на кацащ E-2C 2000 от състава на VAW-115 със сива опашка, за разлика от предложения в кутията, който е с цветната опашка.

В кутията намираме 9 платки от светлосила пластмаса и една от прозрачна пластмаса за остъклението, като всички са опаковани самостоятелно. Разшивката на всички главни панели по фюселажа, мотогондолите, крилото е вътрешна, а отделните капачета са направени от много финни външни линии. Всички детайли са нитовани с изпъкнали нитове, като ако решите да преразшивате трябва да видите къде точно се намират нитовете и да ги вдлъбнете с нитачка.

Платка 1: Двете половини на фюселажа. Както посочих по-горе разшивката на всички главни панели вътрешна, а отделните капачета и охладителни отвори са направени от много финни външни линии. Отделните антени са отляти към корпуса, но са дебелични и няма да е зле да ги смените с такива от тънък пластмасов лист и фотоец. Вратата на фюселажа не може да се остави отворена.

Платка 2: Вертикални стаблизатори. Аналогично на тялото като разшивка, но тук липсват голяма част от техническите отвори и ще се наложи да си ги правите на ръка.

Платка 3 и 4: Двете половини на крилете, като за съжаление няма фабрична възможностда ги направите сгънати, от което моделът само би спечелил по състезания и в домашни условия (пестите място). Goffy Models обаче предлагат чудесен сет сгънати крила именно за Е-2C на Fujimi, при това на приятна цена от коло 25 лева, като ако тръгнете към този вариант на практика се заменят целите крила, заедно с центроплана.

Платка 5 и 6: Основните детайли по интериора, които се изразяват в седалки и двама пилоти. Приборното табло е дадено като декал. Goffy са помислили и за това и предлагат и чудесен интериорен сет, както за кабината, така и за отделението на операторите на радара.

Мотогондолите са сполучливо изпълнени като за съжаление обаче липсват каналите на въздуховодите и ба соплата. Също така няма и шахти на основния колесник (както и на носовия между другото). Отново ключовата дума е Goffy с пълен сет шахти за колесника. Различните охладители, както и различните антени, които се поставят по тялото са добре изпълнени. Стойките на колесника, както и самите колела са едно от най-силните места на модела и пресъздават много добре грубоватата структура на стойките на истинската машина.

Платка 7: Два броя идентични платки за новите витла на 2000 Hawkeye и коковете им.

Ротодом: Последната платка е за радарната антена и по-точно за обтекателя й. Добре направена с финни външни линии, като не знам само доколко добре ще пръсъздаде сечението на оригинала. Към същата платка са и стойките на ротодома.

Остъкление: Отлична прозрачност на детайлите, като единствен недостатък е разделянето на челното остъкление на две половини, което прави китването неизбежно, както и лекото замъгляване на детайлите около кита. Отделно са дадени и трите прозорчета в опашната част, като общ блок, също така и фаровете в носа на самолета.

Инструкция и декали: Типичната японска инструкция, но все пак ясна и за начинаещите. Декалната версия е само една за машина от Carrier Airborne Early Warning Squadron 115 [VAW-115] "Liberty Bells" с огромната емблема на ескадрилата върху ротодома.

Заключение: Много приятен модел, макар и не на нивото на повечето матрици на Fujimi в 1/72, а и на нивото на матриците от 21 век. Въпреки това с детайл сета на Goffy - сгънати крила и интериор, както и шахти за колесника пак от същата фирма и едно леко преразшиване може да се получи много красив модел. Препоръчвам на всички, за които Хасегава е много скъпа или недостъпна по други причини. Разбира се бихте могли да добавите и фотоецвания сет на Едуард за тази машина, макар, че според сайта на чехите да е предназначен за Хасегава. В 1/48 до дни се очаква официалната премиера на E-2C от Кинетик, така че вече всичко е въпрос на избор, вкус, можене и финанси, разбира се.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 580

Видяно: 582

Видяно: 569

Видяно: 575

Видяно: 586

Видяно: 561

Видяно: 549

Видяно: 578

Видяно: 574

Видяно: 598

Видяно: 573

Видяно: 548

Видяно: 570

Видяно: 564

Видяно: 563

Видяно: 585

Видяно: 570

Видяно: 608

Видяно: 547

Публикувано от: ARTU на 2010-01-11
Видяно: 1700