In-Box Previews

Nakajima Ki-43-II Ko Hayabusa (Oscar) Special Hobby в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител Special Hobby
Мащаб 1/72
Каталожен Номер SH72170
Описание:

При по-нататъшното развитие на Ki-43, в сравнение с по-ранните прототипи (известни като Ki-43-I), е подобрена силовата установка - по-мощният двигател Nakajima На-115; с бронезащита, самозапушващи се горивни резервоари и намалена разпереност на крилете. Този модел започва да се произвежда под обозначение Ki-43-IIa. Самолетът е снабден с двускоростен турбокомпресор и развива мощност до 1130 к.с. Монтиран е трилопатен метален винт с постоянна стъпка. Преместен е въздухозаборника на турбокомпресора, монтиран е нов прицел, усилени са държачите под крилото за да могат да носят 250 кг бомби. Отчетена е грешката, че не е предвидена бронезащита в кабината и протектиране на резервоарите и в крайна сметка пилотът получава 13 мм гръбна бронезащита, а резервоарите стават протектирани. Размахът на крилото е намален с 600 мм, а площта им - с 0,6 кв.м. Недоумение буди единствено фактът, че въоръжението остава страндартно с две 12,7 мм картечници Type с по 250 изстрела на ствол, с което самолетът чувствително изостава от противниковите самолети и е една от най-слабите му страни. Всичко това довежда до финалната модификация на самолета Ki-43-II KAI.

Тук е момента да обърна внимание на обозначенията и модификациите, които не касаят само този самолет. Ki-43-IIc, KAI - англоезична транскрипция на японския йероглиф, съкращение от Kaizo, т.е. имащ изменения в конструкцията на планера. Друго обозначение е KO - изменение или подобрение на силовата установка, OTSU - изменение в оборудването или предназначението на самолета, и HEI - изменение във въоръжението. По-късно е приета системата, при която KAI се обозначава с буквата a, KO - с буквата b, OTSU - c, а HEI - d.

Ki-43-IIb (или Ki-43-II Ko) е масова серия на самолета и моделът се предлага от Special Hobby.

Кутията е от картон с гланциран капак и вълнуващ боксарт на въздушна битка. В нея грижливно са опаковани детайлите и декалите. Има инсктрукция и лист с камуфлажни схеми. Тук е момента да отбележа, че найлоновите пликове са със самозалепващи краища и позволяват многокатно вадене и прибиране на детайлите - нещо изключително удобно ако разглеждате модела в магазин.

Инструкцията за сглобяване е тип книжка от шест страници във формат А5. На първа страница има кратка историческа справка за самолета, на втора - схема на детайлите и таблица с цветове, дадени по Gunze. Изработката на модела е в девет стъпки, като схемите са добре онагледени. От инструкцията научавате, че може да си закипите фотоецмван цветен детайлен сет за този модел, който е с каталожен номер K72001. На гърба има схема на самолета с обозначени местата на служебните декали.

Камуфлажните схеми са черно-бели, отпечатани на лист А4, оформен като книжка във формат А5. Дадени са четири камуфлажни схеми, които могат да бъдат представени с приложеният декален лист. Самите декали са отпечатани прецизно и чисто от AVIPRINT, без дефекти и разминавания на цветовете. Вариантите са четири:

- Ki-43-II Ko, "02", 63rd Sentai, 3rd Chutai, end of 1943, New Guinea. Полеви камуфлаж от спорадично напръскани зелени петна върху алуминиевия финиш отгоре.

- Ki-43-II Ko, 77th Hiko-Sentai, 1st Chutai, first half of 1944, Hollandia airbase, New Guinea. Полеви камуфлаж от камуфлажни петна, вероятно с два оттенъка на зеленото, напръскани върху металния финиш.

- Ki-43-II Ko, 33rd Hiko-Sentai, 2nd Chutai, white 5, first half of 1944, Hollandia airbase, New Guinea. Полеви камуфлаж от ивици зелено, напръскани върху натуралния метален финиш.

- Ki-43-II Ko, 47 Sentai, 1st Chutai, white 36, end of 1944, Narimasu airbase, Tokyo. Зеленият камуфлаж на машината е направен с четка върху натуралния метален финиш. Белите полета по крилата подсказват, че машината е от Home defense.

Прозрачните детайли са общо три на брой, разположени на отделна платка и в отделен найлонов плик с клипс. Фанарът е от две части, което позволява да бъде оставен отворен. Отливката е добра прозрачността сравнително добра, а фрейминга - отличен. На тази платка е разположен и фарът за крилото.

Пластмасовите детайли са на една голяма и две малки платки, изработени от сива пластмаса.

Платка А има 45 детайла - крила, хоризонтални стабилизатори, елементи по интериора и екстериора. Около някои детайли има леяци и се забелязва леко разминаване на двете части на матрицата. Гравировката е фина вдлъбната. Не е предвидено раздвижване на механизацията на крилата.

На платка В са разположени двете половини на фюзелажа. Отливката е без дефекти. Гравировката е фина вътрешна, предвидени са панелите и силовата конструкция на пилотската кабина.

На платка F са разположени 9 детайла за обтекателя на двигателя и елементите на турбокомпресора и въздухозаборниците. Отливката е добра, има леяци, но това не е проблем.

В заключение - чудесен модел на този широко използван от IJA самолет. Позволява изработка OOB, но малко детайлизация никога не е излишна. Доставен е от "Нирахоби", като промоцийната му цена е 21,10 лв.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 558

Видяно: 612

Видяно: 589

Видяно: 568

Видяно: 600

Видяно: 563

Видяно: 565

Видяно: 568

Видяно: 580

Видяно: 568

Видяно: 575

Видяно: 547

Публикувано от: ARTU на 2010-01-09
Видяно: 1812