In-Box Previews

English Frigate "President" 1760 Sergal/Mantua в мащаб 1/60 от Драгомир Петров (Foxbat)

Производител Sergal/Mantua
Мащаб 1/60
Каталожен Номер 792
Описание:

Модел на една от многобройните леки английски фрегата произведени между 1730-1760 г. по "икономичен дизайн", в условията на почти непрекъснати войни през периода. Производител е Sergal, дъщерна фирма на Mantua. Цена: 65 EUR, Начин на придобиване: www.cornwallmodelboats.co.uk

Отваряйки кутията виждаме типичното за всеки дървен кораб - набор от летви, детайли (блокове, въжета, котви, декорации на кърмата, фотоецвани прозорци), шперплат за палуби, наблюдателни площадки, channels и т.н.

Схемата за изработване представлява чертеж в М 1:1, където са нарисувани най-важните етапи без инструкция с цветни снимки, както е при по-скъпите модели. Има и текстова инструкция на италиански, английски, немски и мисля холандски.

Качеството на модела е задоволитено. Летвите са лимон за черновата и орех за външната обшивка, щоковете на котвите са дадени от шперплат, което налага подмяната им с нещо по-добро.

Общо взето, сглобявайки модела, човек трябва да е винаги нащрек.

Въоръжението е 12 бронзови каронади. Платна не са дадени, а има само английски военноморски флаг, отпечатан на коприна.

Вече почти завърших черновата обшивка и определно ако правите този кораб е препиръчително да подмените летвите за черновата обшивка с нещо по-добро - лимона се цепи при набождане с карфица и става на власинки. Предполагам, че материалът е стар, въпреки че го кисна 1 час в гореща вода преди лепене.

На по-късен етап се виждат някои недомислия и неточности. Най-голям проблем има в transom-а, т.е. елементът от кърмата, където са прозорците на каютите. Почти 2/3 от моделистите, чиито снимки намирам в нета, са го сгрешили.

Моделът е идеален за начинаещи в корабомоделизма (като мен).


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 815

Видяно: 774

Видяно: 800

Видяно: 763

Видяно: 804

Видяно: 773

Видяно: 782

Публикувано от: ARTU на 2009-12-12
Видяно: 2820