In-Box Previews

Mitsubishi A6M5c ZERO FIGHTER Type 52c Academy в мащаб 1/72 от Слави Славов (ARTU)

Производител Academy
Мащаб 1/72
Каталожен Номер 2176
Описание:

Мицубиши А6М е японски лек палубен изтребител - моноплан от периода на Втората световна война и е може би най-известния японски самолет от тези години. Произвеждан серийно от 1940 до 1945 г., от него са произведени 10 449 единици. Известен като А6М Рейзен (по-правилно Рейшен - от Rei shiki Kanjo sentoki, Морски палубен изтребител тип 0), той участва практически във всички въздушни сражения на японския императорски флот през Втората световна война, като в първите години превъзхожда по тактико-техническите си данни самолетите на съюзниците.

Американците му дават кодовото име „Зик“ (Zeke), но сред пилотите е известен като „Зеро“ (Zero), „Hamp“ и „Hap“. До появата на P-38 „Лайтнинг“ в края 1942 г., А6М диктува условията във въздуха на Тихоокеанския театър на бойните действия, но в края на войната вече е остарял и все по-трудно се справя със съюзническите изтребители. Подобно на повечето типове самолети А6М също е използван като самолет за камикадзе.

А6М5 Type 52 е модификация на А6М3, на която е монтирано крило с по-малък размах, заоблени краища и усилена обшивка. Размахът на самолета става 11 м, площта на крилете - 21.3 кв.м, а усилената обшивка позволява да се увеличи скоростта при пикиране на 657 км/ч. Освен това е преработена и системата за отвеждане на изгорелите газове от двигателя - премахнат е общия колектор на изгорелите газове и на всяка двойка цилиндри е поставена по една отвеждаща тръба. Тази промяна прибавя още няколко километра към максималната скорост и повишава скороподемността. Тъй като горещите изходни газове бързо прогарят дуралуминиевата обшивка, се налага в областта на изходните тръби тя да бъде усилена със стоманен лист. След промените скоростта достига до 565 км/ч на височина 6000 м, като по този начин това става най-бързата модификация на Зеро. Общо построените машини от модификация A6M5 са 1701.

Кутия от твърд картон с горен капак. Чудесен box-art и по традиция на фирмата - отстрани снимки на готов модел. Релийз - 1998 година. Преди няколко години се продаваше за скромната сума от 10 лева.

В кутията има найлонов плик с детайли, плик с декали и инструкция.

На три платки от сива пластмаса са прецизно отлети 55 детайла. Гравировката е фина и вътрешна. Сглобките са подбрани много добре. Интериорът е доста сполучлив за този мащаб. Предвиден е подтелен резервоар и четири бомби, които могат да се окачат под крилата. Там обаче висят на магия, поради липса на бомбодържатели :)

На платката с прозрачните детайли има общо четири такива, като трите са за фанара - може да се остави и отворен. Четвъртият е прицела. Много добро рамкиране, добра прозрачност и относително тънки детайли.

Инструкцията е достатъчно изчерпателна и не задава енигми.

Декалите са много добре отпечатани, но стоят твърди - типично в стила на Academy.

Може да се изработят две машини:

- Naval Air Pilot 1/C Takeo Tanimizu 203rd FG. Kagoshima, June 1945

- 302nd FG at Atsugi, July 1945

Грехота е такъв добър модел да се остави без допълнителна детайлизация. Лично за себе си реших проблема чрез поръчка на интериор от CMK с кат.№ 7009. Освен смолата и фотоецваните детайли, той включва и вакуумен фанар.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 638

Видяно: 651

Видяно: 647

Видяно: 628

Видяно: 617

Видяно: 624

Видяно: 615

Видяно: 637

Видяно: 658

Видяно: 621

Публикувано от: ARTU на 2009-03-25
Видяно: 1936