Библиотека

Гравиране на разшивка на модели

За гравиране на разшивка на модели аз използвам следните инструменти: желязна шина (реглет), лента Dymo, водач Verlinden и гравиращ инструмент: връх на карфица поставен в пиромолив. След изпробването на няколко инструмента специално за гравиране: с гравиращи върхове Squadron, Tamiya. върха на една обикновена карфица поставена в пиромолив се оказа най-доброто решение и с този метод получих най-добри резултати.


Пример за пиромолив (0,7 mm) трансформиран в инструмент за гравиране. Предимство и ниската цена и лесната замяна на графита с карфичка.

Аз използвам желязна шина, или водач Verlinden или дори ленда Dymo за да гравирам извитите части. След като водача е сложен на точното място, уверявайки се че е закрепен добре, аз правя 3 минавания с моят инструмент за гравиране с еднакъв натиск. Точно този натиск е достатъчно слаб, за да не стане гравюрата твърде дълбока.

Шината е удобна за дългите линии по модела, докато водачите се използват за люковете.

Ето линиите получени по тази технология. Вярно е, че не са много красиви, но още не са завършени.

В примера даден в тази статия линиите на модела са сравнително точни, но като цяло може да се използва темплейт за гравиране.

След като имате гравираните линии макета се шлифова изцяло с водна шкурка 400, 1000 и 2000. По този начин се елиминират линиите в оригиналния релеф и се изтриват малките замърсявания появили се по време на гравирането.

Но шлифоването запълва нашите нови линии с прах, който трябва да се махне.

За да махна този прах аз минавам отново линиите с гравьора, но без да натискам само за да премахна наслагванията в линиите.

После минавам с мокра четка по линиите за по-фино изчистване.

Ето един пример за гравюра получена по описания тук метод.

Гравирано крило, напълно завършено.

Крилата са сравнително лесни за гравиране части, закръгления корпус на самолета, двигателите изискват по-голяма прецизност при гравирането, за гравирането на закръглените части се използва лента самозалепващо се Dymo нарязано на тънки ивички. Важно е да отделите време да поставите шината или лентата Dymo преди да гравирате. Всяка нестабилност неизбежно ще доведе до грешки в гравирането.

Статията е превод от: FANAKIT
Превод: Мая Стоянова


Публикувано от: simo на 2008-09-15
Видяно: 7672

Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от администрацията на http://scalemodels-bg.com е забранено!

Библиотека