Библиотека

Основни техники за състаряване на модел

Подготовка: Първото нещо, което трябва да бъде направено е основната конструкция на модела да се приготви за състаряването. Всичките декали трябва да са на мястото си.. Моделът е добре да се остави поне 24, за предпочитане 48 часа след боядисването, за да може боята да е изсъхнала добре. При състарителния процес не трябва да се бърза, защото може да се получат неблагоприятни последствия.

Потъмняване на разшивката: Правим смес от вода, препарат за миене на съдове (или течен сапун) и много малко количество акрилна боя (също така се използва и настърган пастел). След като направим сместа, взимаме малка четка, която я потапяме в нея. Нанасяме по разшивката на модела. Изчакване малко, след което избърсваме излишното количество от сместа. Избърсването става най-често с обикновена кърпичка. Сгъваме я на няколко части, за да се осигури твърда повърхност, взимаме една капка вода на пръста си, като само леко навлажняваме кърпичката (ако сложим прекалено много вода, ще се отмие цялата нанесена смес, а като се сложи съвсем малко се отмива само излишъкът, като по вдлъбнатините остава - търсеният от нас ефект).

Следи от изгорели газове и стрелба на картечниците: Следи от изгорели газове и стрелба на картечници се прави сравнително лесто.

1) Взимаме настърган графит на пръста си или на четката си и нанасяме на мястото, до достигане на желания ефект.

2) Взимаме настърган пастел на върха на клечка за уши или на пръста ни и започваме да потъмняваме до достигане на желания ефект.

Отчупване на боя: Тук отново има няколко начина за постигане на този ефект. Първият е със сребрист молив, но не винаги се получава задоволителен ефект. Вторият начин е да вземем четка №1 или №0 и сребърна или алуминиева боя. Потапяме четката съвсем малко в боята. След това взимаме един лист хартия и започваме да движим четката нагоре-надолу, докато четката остане с много малко боя по себе си. След като четката е останала с много малко боя, започваме да нанасяме отчупванията на местата, по които ние искаме (обикновено по витлата и атакуващите ъгли).

Петна от масло: Взимаме малко мастило на върха на пръста си. Поставяме пръста си на мястото, на което искаме да имаме петно, изчакваме няколко секунди и след това преместваме пръста си бързо. Посоката на преместване зависи от модела - при танкове надолу, а при самолетите, посока, обратна на посоката на полета (от носа към опашката). Ако остане прекалено много мастило на мястото, зачистваме с суха кърпичка, докато не достигнем до желания ефект.

Завършек: След като сме свършили със състаряването на моделът и сме доволни от резултата, нанасяме много тънък слой предпазен лак, за да не отиде целият труд на вятъра, след 1 или 2 премествания на моделът.

Заключение: Техниките за състаряване на моделите са много. Тези, които представих в статията са лесни и ефективни, надявам се да са ви от полза.

превод: ZUM


Публикувано от: simo на 2008-09-15
Видяно: 8530

Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от администрацията на http://scalemodels-bg.com е забранено!

Библиотека