Библиотека

Лесна основа /поставка/ за модел с PERLFIX

Перлфикс /Perlfix/ е гипсово лепило на KNAUF за суха мазилка. Спрях избора си на него заради якостните качества, липсата на ронливост като при гипса, добрата обработка и възможността за шлайфане до гладкост.

Започвам обаче със стандартна рамка, която си избираме по желан размер. Рамката има дървени страници, стъкло, някаква хартия вътре и задна част с поставка. Изхвърлям хартията и поставката и оставям само дървените страници и стъклото.

По самото стъкло може да очертаем къде ще бъде модела, дали ще има други елементи и т.н. Подбирам и разразвам по страните "Г"-образни пластмасови профили - продават се в различни разцветки и размери в строителните хипермаркети. Скосявам ъглите, които ще се допират. Подреждам ги около стъклото и укрепвам странично с тиксо.

Укрепвам с тиксо и от долна страна, като залепвам за стъклото. Посипвам със ситен кварцов мясък, пресят пясък или морски пясък и оформяме желания релеф. Трябва да се има предвид, че пясъкът е негатив, а отливката ще е позитив. Т.е. вдлъбнатините по пясъка ще излязат като изпъкналости по отливката. Може да изработим шаблончета за вериги, губи или да оформим от UHU-TAC или друг подходящ материал коловози... Може да се поставят дървени пътечки от балсови летвички.

В кофичка от кисело мляко вземам малко Перлфикс (около 2/3 от обема и за стандартна рамка 10х15 см. Разбивам с вода хомогенна смес до гъстота като на боза и изчаквам 15 минути да узрее. След това бъркам отново и ако е необходимо добавям малко вода. Изливам внимателно върху пясъка, като внимавам да не разместя изработения негатив на релефа. Дебелината на отливката трябва да е около 5-7 милиметра.

Лекичко раздрусвам за да уплътни, но съвсем внимателно, за да не се размести основата.

Всичко това се оставя да изсъхне на стайна температура, хоризонтално, поне 12 часа. След изтичане на това време свалям тиксото и махам страниците и стъклото. Тази операция е добре да се извършва на подходящо място, защото пада пясък.

Готовата основа измивам с душ и с четка за зъби се протрива на течаща вода пясъчната повърхност, за да се отделят недобре захванатите или излишни песъчинки. Оставям 24 часа да изсъхне, след което оформям гладка долна основа, гладки стени и правилни ръбове с помощта на едра и ситна шкурка.

След като основата е добре изсъхнала, започвам обработката с подходящи бои и аерограф.

След изсъхването им запечатвам с FUTURE. След изсъхване на FUTURE-то правя смивка с разредени маслени бои за да се подчертае релефа на основата. След това имитиране на течове, патинатори и накрая запечатвам с матов лак.

Готовата основа внимателно захващам с щифтовете на дървената рамка. Това е.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 779

Видяно: 776

Видяно: 776

Видяно: 786

Видяно: 778

Видяно: 768

Видяно: 770

Видяно: 826

Видяно: 797

Видяно: 799

Видяно: 801

Видяно: 811

Видяно: 825

Видяно: 883

Видяно: 919

Видяно: 926
Публикувано от: ARTU на 2012-02-17
Видяно: 3248

Репродукцията на целите или части от текста или изображенията без изрично писмено разрешение от администрацията на http://scalemodels-bg.com е забранено!

Библиотека